WhatsApp'tan gönderilen 'emoji' çiftçinin kabusu oldu: Milyonları gitti
Kanada'da bir çiftçinin, WhatsApp üzerinden gönderdiği "başparmak yukarı" emojisi "onay" anlamına geldiğine hükmedildi. Çiftçi, bir sözleşmedeki şartları yerine getirmediği için para cezasına çarptırıldı
Emojiler, yazılı mesajlaşmalarda duyguları, fikirleri ve çeşitli ruh hallerini ifade etmek için kullanılan küçük resimler veya semboller olarak biliniyor. 'Emoji' denince genellikle yüz ifadelerini (gülümseme, üzgün, şaşkın vb.) veya nesneleri (yemek, hayvan, bitki vb.) temsil eden bazı semboller akla geliyor.
Fakat Kanada'da gerçekleşen bir olay, bu basit sembolleri bile çok dikkatli kullanmamız gerektiğini ve beklenmedik bir anda istenmeyen durumlara sebep olabileceğini gösterdi.
Saskatchewan eyaletinde bir mahkeme, 'başparmak yukarı' emojisinin 'dijital imza' yerine geçtiğine ve kullanıldığı yerde "onay" anlamına geldiğine hükmetti. Bu kapsamda, bir sözleşmedeki yükümlülüğünü yerine getirmeyen çiftçiye para cezası verildi.
GÖNDERDİĞİ EMOJİ BAŞINA BELA OLDU
The Guardian'ın haberine göre, 2021 yılında gerçekleşen olayda, "Mickelborough" adlı Kanadalı bir tahıl alıcısı, kitle başına 17 Kanada Dolarına 86 ton keten almak istiyordu ve bunu bölgedeki tüm çiftçilere toplu mesaj göndererek bildirmişti.
O çiftçilerden biri olan Chris Achter, Mickelborough ile yaptığı telefon görüşmesinde anlaşmaya vardı. Ardından tahıl alıcısı, Kasım ayına kadar ketenlerin gönderilmesi gerektiğini belirten bir sözleşmeyi çiftçiye WhatsApp üzerinden gönderdi.
Çiftçi Chris Achter de alıcının bu mesajına "başparmak yukarı" emojisiyle cevap verdi. Fakat Achter'in sözleşmede yer alan tarihte ketenleri göndermediği ve bu süre zarfında keten fiyatlarının artması sebebiyle, Mickelborough hemen soluğu mahkemede aldı.
Mickelborough, emoji olarak gönderilen "başparmak yukarı" işaretinin "sözleşmeyi kabul etmek" anlamına geldiğini iddia ederek çiftçi Chris Achter'i mahkemeye verdi. Saskatchewan'daki King's Bench Mahkemesi, Mickelborough'un talebini kabul ederek söz konusu emojinin "onay verme" anlamına geldiğine hükmetti.
Çiftçi, emojiyi sözleşmeyi onaylamak için değil, okuduğunu ifade etmek için göndermiş olduğunu iddia etse de, mahkemenin kararı değişmedi ve Achter'a, sözleşmede belirtilen şartları ihlal ettiği gerekçesiyle 82 bin Kanada Doları (yaklaşık 1 milyon 600 bin TL) para cezası kesilmesi kararlaştırıldı.
Yargıç Timothy Keene, dictionary.com'da "başparmak yukarı" sembolünün ne anlama geldiğini açıklayan bir yazıya işaret ederek, bunun yaygın olarak kabul edilen bir onaylama işareti olduğunu belirtti.
Kaynak: Android Authority, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber