İnsanlar arasındaki ayırt edici özelliklerden bir tanesi olarak kabul edilen "parmak izi" ile ilgili ezber bozan bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre, parmak izleri düşünüldüğü gibi kişiye özgü olmayabilir.
Bilim dünyasinda, parmak izlerinin birbirine benzemedigine dair yaygin bir inanis var. Bilim insanlari, her bir insanin parmak izindeki çizgi ve halkalarin deseninin, baska herhangi bir parmakta bulunmadigina inaniyor. Tek bir insanin parmaklarinin bile birbirinden önemli ölçüde farkli oldugu düsünülüyordu.
Ancak, parmak uçlarimizdaki çikintilarin sandigimiz kadar farkli olmayabilecegini gösteren yeni bir arastirma ortaya çikti. ABD'deki Kolombiya Üniversitesi'nden mühendislik ögrencisi Gabe Guo liderligindeki bir arastirma ekibi, insan parmak izlerinin essizligi konusundaki uzun süredir kabul edilen inançlari sarsan bir çalismaya imza atti.
Ekibin, bir sinir agi kullanarak "ayni kisiye ait" farkli parmak izlerini (kisi içi parmak izleri) tanimlama konusunda basari elde ettigi belirtildi. Yapay zekanin, farkli parmaklara ait izler arasindaki benzerlikleri yüzde 77'lik bir basari oraniyla belirlemeyi basardigi aktarildi. Bu durumun, suç mahali izlerinin dosyadaki parmak izlerinden farkli parmaklara ait oldugu durumlarda sorusturmalara ipuçlari bulma konusunda yeni bir kapi açabilecegi düsünülüyor.
Ekibin çalismasi ile önceki parmak izi tanimlama teknikleri arasindaki fark, yapay zekanin odaklandigi parmak izlerinin özellikleri olarak belirtildi.
Guo, yapay zekanin, geleneksel parmak izi tanima tekniklerindeki gibi "dallanma" ve "uç noktalar" yerine parmak izlerinin merkezindeki girdaplarin ve halkalarin açilari ve egrilerine odaklandigini söyledi. Yöntemin, parmak izlerinin benzerliklerini daha dogru sekilde belirleme imkani tanidigina inaniliyor.
Zamanla sistemin, iki farkli izin ayni kisiye ait oldugunu belirleme konusunda daha iyi hale geldigi aktarildi. Ayni eldeki her parmak izi benzersiz olsa da aralarinda yapay zekanin anlayabilecegi benzerlikler olduguna dikkat çekilen arastirmada, yapay zekanin henüz gerçek kimlik belirleme amaciyla kullanilacak kadar iyi olmadigi da vurgulandi.
Arastirmacilar, mevcut durumunda yapay zekanin "seçenekleri daraltmaya" yardimci olmak için kullanilabilecegine inaniyorlar. Kolombiya Üniversitesi'nden Aniv Ray, "Binlerce parmak izi yerine milyonlarca parmak izi üzerinde egitildiginde bunun ne kadar iyi performans gösterecegini düsünün." diye konustu.
Arastirma Science Advances dergisinde yayimlandi.