Tgrt Haber

Yapay zeka bunu da yaptı: Göz yansımaları 3D görüntüye dönüştürüldü

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
30 Haziran 2023 12:04 - Güncelleme : 30 Haziran 2023 12:06
Yapay zeka bunu da yaptı: Göz yansımaları 3D görüntüye dönüştürüldü

Yapay zeka teknolojisi adeta devrim yaptı. Son olarak bilim insanları, bu teknolojiden faydalanarak göz yansımalarını 3D’ye dönüştürmeyi başardı.

ChatGPT ile yükselişe geçen yapay zeka​, hayatın her alanında adından söz ettiriyor. Bilim insanlarının da artık eli kolu olmaya hazırlanan bu teknoloji ile yeni ve ilginç bir çalışmaya imza atıldı.

Yapay zeka, göz yansıması 3d modelleme için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, göz yansımasından yüz ve ortamın üç boyutlu bir rekonstrüksiyonunu yapabiliyor.

3D MODELLEMEDE YAPAY ZEKALI YÖNTEM

Yapay zeka, göz yansımasını analiz ederek, yüzün şekli, doku, aydınlatma ve derinliği hakkında bilgi ediniyor. Bu bilgileri kullanarak, gerçekçi bir 3d model oluşturuyor. Bu yöntem, özellikle güvenlik ve kimlik doğrulama gibi alanlarda fayda sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, göz yansıması 3d modelleme, sanat ve eğlence için de yeni imkanlar sunacağı bilgiler arasında.

Shiftdelete’in haberine göre bilim insanlarının yeni çalışması, 2D fotoğraflardan ortamları yeniden oluşturabilen bir yapay zeka teknolojisi olan Neural Radiance Fields (NeRF) üzerine kurulu. Söz konusu teknoloji, Nvidia’nın geliştirdiği bir sistemin merkezinde yer alıyor ve 2D fotoğraflardan 3D görüntüler oluşturuyor.

Ekip bu çalışma için bir odada hareket eden kişinin birden çok yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekiyor. Sonrasında ise göz kornealarındaki yansımaları görmek için dijital ortamda yüksek oranda bir yakınlaştırma yapıyor ve görüntüyü birçok işlemden geçiriyor. Sonucunda ise görüntü, NeRF sayesinde üç boyutlu hale geliyor.

Projeden sorumlu ekip, konuya ilişkin şu açıklamalara yer verdi:

“İnsan gözünün yansıtıcı yapısı, etrafımızdaki dünyanın neye benzediği hakkında yeterince öne çıkarılmayan bir bilgi kaynağıdır. Hareket halindeki bir kişinin gözlerini görüntüleyerek gözlerdeki yansımalar aracılığıyla kameranın doğrudan görüş alanı dışındaki bir sahnenin birden fazla görüntüsünü elde edebiliriz.”

Kaynak: interestingengineering
Derleme: tgrthaber.com.tr 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...