Tgrt Haber

Yapay zeka Mars'ta yaşama kapı araladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Financial Times, Nature
14 Kasım 2023 11:37 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 11:38
Yapay zeka Mars'ta yaşama kapı araladı

Mars'ta insan kolonisi kurmak için araştırmalar tüm hızıyla sürüyor. Bilim insanları, normalde 2 bin yıl sürecek bir çalışmayı yapay zeka sayesinde 6 haftada tamamlayarak, Kızıl Gezegen'deki kayalardan oksijen üretmeyi başardı.

Bilim insanlarının Dünya dışı keşif çalışmaları, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından yürütülen son araştırmayla birlikte heyecan verici bir aşamaya ulaştı.

Nature Synthesis dergisinde yayımlanan makaleye göre, bir yapay zeka​ robotu Mars​'tan alınan meteorit özütlerini kullanarak oksijen​ üretmeyi başardı. Robot, kaya örneklerini analiz ederek, kimyasal reaksiyonları hızlandıran bir katalizör yapabilen bir model oluşturarak bu işlemi gerçekleştirdi.

Ekip, robotlarını Mars'ta daha önce belirlenmiş su kaynaklarından oksijen üretebilecek malzemeleri üretmek üzere görevlendirdi. Beş farklı meteorit örneği kullanılarak robot, 3 milyon 764 bin 376 farklı formül arasından en uygun katalizörü seçmek için 243 deneme setini ve 30 binden fazla simülasyonu analiz etti.

Araştırmacılar, deneyi Mars'ın -37 °C sıcaklıklarında başarıyla gerçekleştirebildiklerini ve yüzlerce kilometre uzaklıktaki Çin'in farklı şehirlerinde benzer laboratuvarları kurarak uzaktan kontrol edebildiklerini söyledi.

SADECE 6 HAFTADA TAMAMLADI

Uzmanlar, normal şartlarda bir insan yapmaya çalışsa deneme yanılma yoluyla yaklaşık 2 bin yıl sürebileceğine inandıkları bu işlemi yapay zekanın sadece 6 hafta gibi bir sürede başardığını belirtti.

Bu çalışma, insanlı uzay görevlerinin sürdürülmesi açısından önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, Kızıl Gezegen'de yaşamın yapay zeka tarafından üretilen bu model sayesinde mümkün olduğuna inanıyor.

Makalenin ortak yazarlarından Prof. Jun Jiang, "En büyük etki, yapay zeka robotunun bilinmeyen koşullarda bilinmeyen malzemelerle kullanışlı kimyasallar üretebilmesidir. Belki birkaç robot gönderebiliriz ve orada insanlar için gerekli kimyasalları ve malzemeleri hazırlamak için yerel kaynakları kullanmaya başlayabiliriz." dedi.

Edinburgh Üniversitesi astrobiyoloji profesörü Charles Cockell ise "Nefes almak için oksijenden daha önemli bir kaynak yok" diyerek, çalışmanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Financial Times, Nature
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...