Yapay zekâ patent sahibi olabilir mi? Karar çıktı
ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO), yapay zekâ sistemlerini mucit olarak kabul etmeyerek, insanların yapay zekâ araçlarını kullanarak patentli buluşlar yapabileceğini ancak bunu açıkça belirtmesi gerektiğine karar verdi.
Yapay zekâ teknolojisi kullanılarak oluşturulan materyallerin patentlerle korunup korunamayacağına yönelik tartışmalar yasal düzlemde devam ederken, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) bu konuya "noktayı koyan" bir karar açıkladı.
Ofis, yapay zekâ sistemlerinin mucit olarak kabul edilemeyeceğini ancak insanların "açıkça belirtmek" koşuluyla patentli buluşlar oluşturma sürecinde yapay zekâ araçlarını kullanabileceklerini duyurdu.
Yapay zekâ sistemleri ve diğer "gerçek olmayan kişilerin" patent başvurularında mucit olarak listelenemeyeceğini işaret eden USPTO, bir yapay zekâ aracının gerçek bir kişi tarafından kullanılmasının ise kişinin mucit olarak nitelendirilmesine engel teşkil etmeyeceği bilgisini paylaştı.
YAPAY ZEKÂYI KULLANMAK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
USPTO'nun açıklamasına göre bir patentin tescil edilebilmesi için yapay zekâyı kullanan kişinin, buluşa önemli ölçüde katkıda bulunmuş olması şartı aranacak. Yapay zekâdan bir şey üretmesini istemesi ve bunu denetlemesi onu mucit yapmak için yeterli olmayacak. Sorunu yapay zekâya basitçe sunan veya onun çıktısını iyi bir buluş olarak "tanıyan ve takdir eden" kişi patent için hak iddia edemeyecek.
USPTO, "Ancak kişinin yapay zekâ sisteminden belirli bir çözümü ortaya çıkarmak için belirli bir sorunu göz önünde bulundurarak istemi oluşturma biçimiyle önemli bir katkı gösterilebilir." bilgisini paylaştı.
2020 yılında ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi, araştırmacı Stephen Thaler'ın geliştirdiği yapay zekâ uygulaması DABUS'u "mucit" olarak bir patent başvurusuna eklemesini kabul etmemişti. Mahkeme de patent ofisinin kararını onamıştı.
Farklı bir federal mahkeme, Thaler'in yapay zekâ tarafından oluşturulan bir görüntüyü içeren ayrı bir başvurusunun ardından, yapay zekâ sistemlerine telif hakkı verilemeyeceğine karar vermişti.