Yapay zekâ patent sahibi olabilir mi? Karar çıktı

ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO), yapay zekâ sistemlerini mucit olarak kabul etmeyerek, insanların yapay zekâ araçlarını kullanarak patentli buluşlar yapabileceğini ancak bunu açıkça belirtmesi gerektiğine karar verdi.

Yapay zekâ patent sahibi olabilir mi? Karar çıktı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
15.02.2024
saat ikonu 10:50
|
GÜNCELLEME:
15.02.2024
saat ikonu 10:50

Yapay zekâ teknolojisi kullanilarak olusturulan materyallerin patentlerle korunup korunamayacagina yönelik tartismalar yasal düzlemde devam ederken, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) bu konuya "noktayi koyan" bir karar açikladi.

Ofis, yapay zekâ sistemlerinin mucit olarak kabul edilemeyecegini ancak insanlarin "açikça belirtmek" kosuluyla patentli buluslar olusturma sürecinde yapay zekâ araçlarini kullanabileceklerini duyurdu.

Yapay zekâ sistemleri ve diger "gerçek olmayan kisilerin" patent basvurularinda mucit olarak listelenemeyecegini isaret eden USPTO, bir yapay zekâ aracinin gerçek bir kisi tarafindan kullanilmasinin ise kisinin mucit olarak nitelendirilmesine engel teskil etmeyecegi bilgisini paylasti.

YAPAY ZEKÂYI KULLANMAK TEK BASINA YETERLI DEGIL

USPTO'nun açiklamasina göre bir patentin tescil edilebilmesi için yapay zekâyi kullanan kisinin, bulusa önemli ölçüde katkida bulunmus olmasi sarti aranacak. Yapay zekâdan bir sey üretmesini istemesi ve bunu denetlemesi onu mucit yapmak için yeterli olmayacak. Sorunu yapay zekâya basitçe sunan veya onun çiktisini iyi bir bulus olarak "taniyan ve takdir eden" kisi patent için hak iddia edemeyecek.

USPTO, "Ancak kisinin yapay zekâ sisteminden belirli bir çözümü ortaya çikarmak için belirli bir sorunu göz önünde bulundurarak istemi olusturma biçimiyle önemli bir katki gösterilebilir." bilgisini paylasti.

2020 yilinda ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi, arastirmaci Stephen Thaler'in gelistirdigi yapay zekâ uygulamasi DABUS'u "mucit" olarak bir patent basvurusuna eklemesini kabul etmemisti. Mahkeme de patent ofisinin kararini onamisti.

Farkli bir federal mahkeme, Thaler'in yapay zekâ tarafindan olusturulan bir görüntüyü içeren ayri bir basvurusunun ardindan, yapay zekâ sistemlerine telif hakki verilemeyecegine karar vermisti.

ETİKETLER
#patent
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.