Yapay zeka, siber saldırılara karşı giderek artan taleple karşı karşıya
Yapay zekanın hızlı gelişimi, siber güvenlik sağlayıcıları için fırsatlar ve zorlukları beraberinde getiriyor.
Hem kamu hem de özel sektördeki kurum ve kuruluşlar için gelişmiş siber güvenlik çözümlerine yönelik giderek artan bir talep var. Yapay zeka ve bilişim stratejileri uzmanı Bekir Tolga Tütüncüoğlu, “Yapay zeka pazarı gelişmeye devam ettikçe, geleneksel siber güvenlik ürünleri açısından da kritik olmaya devam ediyor. Siber güvenlik ile ilgili sorunların artacağı önümüzdeki günlerde, geliştirdiğimiz yazılıma olan ihtiyaç da artacak” dedi…
Siber saldırıların sayısı artıyor
Endişe verici bir şekilde çoğu güvenlik uzmanı, siber saldırganlarının halihazırda yapay zekayı kullandığına inanıyor. Saldırganlar yeni teknolojilerle avantaj elde ederken, siber güvenliğin sağlanması için de geleneksel yöntemler yerine bu yeni teknolojilerden yararlanmak artık kaçınılmaz hale geldi.
Giderek artan karmaşıklaşan siber saldırılar karşısında, kurumların siber güvenlik ürün ve hizmetlerine olan yatırımı, 2024 yılında 200 milyar dolara ulaştı. Bilişim sektörünün önde gelen firmalarından Hozzt.com’un kurucusu Tütüncüoğlu, “Siber güvenlik pazarı 2024 ile 2027 arasında yıllık %12’nin üzerinde büyüyecek” dedi.
Yapay zekanın gücünden yararlanmak kaçınılmaz hale geldi
Kamu ve özel kuruluşlar, siber saldırılarla mücadele edebilmek için yapay zekanın gücünden yararlanabilir.
En güçlü siber güvenlik sağlayıcıları halihazırda yapay zekayı kullanıyor. Kurumlar, yalnızca yapay zeka ile siber güvenlik yeteneklerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda kuruluşlarındaki diğer yapay zeka kullanım durumlarını da güvence altına almak istiyor.
Büyüyen bu tehdidin ortasında, kurumların dirençli kalması ve müşteri verilerinin sorumlu koruyucuları olmaları için, siber güvenlik ortamı hızla gelişiyor. Bu nedenle, siber güvenlik sektörünün hem artan tehditleri hem de kullanıcıların taleplerini karşılamak için, kaynaklarını ve yeteneklerini güçlendirmesi gerekecek.
Yapay zeka destekli siber ürünlere artan talep
Yapay zekadaki son gelişmeler göz önüne alındığında, mevcut siber güvenlik sağlayıcıları yapay zekayı mevcut güvenlik ürünlerine entegre etmek için çok çalışıyor. Yapay zeka son birkaç yılda hızla geliştikçe, ürün performanslarının artması sağlanabilir ve yapay zeka destekli ürünlerin fiyatlarını arttırabileceği için yatırım getirisi sağlayabilir.
Hozzt’un kurucusu Bekir Tolga Tütüncüoğlu, kolaylaştırılmış siber saldırılar için çeşitli içerik biçimlerini entegre edebilen çok modlu yapay zeka sistemlerinin ortaya çıkışından bahsediyor. Bu sistemler, kritik güvenlik kararları vermeden önce yapay zeka çıktılarının titizlikle doğrulanmasını savunuyor. Bu hamle, güvenlik çerçeveleri dahilinde yapay zeka dağıtımının ayrılmaz bir parçası olarak insan gözetiminin sürdürülmesinin öneminin altını çiziyor.
Şirketler, yapay zeka ve siber güvenlik ortamının geleceği ile ilgili değişikliklere hazırlanırken; esnekliğin artırılması, doğrulama süreçlerinin uyarlanması ve yapay zekanın yetenekleri ve sınırlamaları konusunda dengeli bir bakış açısının sürdürülmesi üzerinde durulmaya devam ediliyor.
Yapay zeka teknolojisini gerçekten çok heyecanlı buluyom, ama bu hızlı gelişimin arkasından gelen siber güvenlik sorunlarını da düşünmek gerek. Her ne kadar teknoloji gelişse de, bu işleri daha güvenli hale getirmek için de çaba sarf etmemiz lazım.