Tgrt Haber

Yapay zeka sohbet robotu, havayolu şirketinin başını belaya soktu

19 Şubat 2024 13:10 - Güncelleme : 19 Şubat 2024 13:10
Yapay zeka sohbet robotu, havayolu şirketinin başını belaya soktu

Kanada'da bir müşteri, Air Canada havayolu şirketinin yapay zeka sohbet robotunun yanlış bilgi vermesi üzerine "indirimli bilet" hakkını kullanamadı. Mahkeme ise havayolunu haksız buldu.

Kanada'nın en büyük havayolu şirketi Air Canada, yapay zeka​ destekli sohbet robotunun bir müşteriye "bilet fiyatları" konusunda yanlış bilgi vermesi nedeniyle tazminat ödemek zorunda kaldı.

Wired'ın haberine göre, Jake Moffatt isimli bir vatandaş büyükannesinin ölümü nedeniyle Vancouver'den Toronta'ya uçuş rezervasyonu yapmak için Air Canada'nın internet sitesini ziyaret etti. Havayolu şirketi müşterilerine yas amaçlı seyahatlerde indirimli bilet kesiyor ve Moffatt da imkandan faydalanmak istiyordu.

Ancak indirimli bilet hakkından nasıl faydalanacağını bilmiyordu ve Air Canada'nın yapay zeka destekli sohbet robotuna sormak istedi. Chatbot, Moffatt'a bileti satın aldıktan sonra 90 gün içinde büyükannesinin ölüm belgesini havayolu şirketine ibraz ederek geri ödeme alabileceği bilgisini aktardı.

SOHBET ROBOTUNUN VERDİĞİ BİLGİ YANLIŞTI

Gerçekte ise durum çok farklıydı. Air Canada'nın politikası uçuş rezervasyonu yapıldıktan sonra vefat seyahati için geri ödeme talep edilemeyeceğini açıkça belirtiyordu. Moffat ise sohbet robotunun tavsiyesine uymaya karar verdi ve Toronto'ya uçuş için indirimsiz fiyattan bilet satın aldı.

Yapay zeka sohbet robotu, havayolu şirketinin başını belaya soktu - 1. Resim

Ardından Air Canada ile iletişime geçti, büyükannesinin öldüğüne dair belgeleri gönderdi fakat havayolu şirketi geri ödemeyi reddetti. Moffatt aylarca Air Canada'yı para iadesinin gerekli olduğuna ikna etmeye çalıştı ve chatbot'tan açıkça şunu iddia eden bir ekran görüntüsü paylaştı:

"Derhal seyahat etmeniz gerekiyorsa veya zaten seyahat ettiyseniz ve biletinizi indirimli bir yas ücreti karşılığında almak istiyorsanız, lütfen bunu biletinizin düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içinde Bilet İadesi Başvuru formumuzu doldurarak yapın."

200 DOLARLIK KUPONU KABUL ETMEDİ

Air Canada, sohbet robotunun verediği yanıtın başka bir yerde gerçek ölüm seyahati politikasını içeren bir sayfayla bağlantılı olması nedeniyle Moffatt'ın geriye dönük olarak ödeme talep edilemeyeceğini bilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca yolcuya 200 dolarlık da bir kupon teklif etti.

Bu karardan memnun olmayan Moffatt, kuponu reddetti ve soluğu Kanada Sivil Çözüm Mahkemesi'nde aldı.

Yapay zekanın vermiş olduğu yanıltıcı bilgilerden sorumlu olmadığını iddia eden Air Canada, "Sohbet robotunun kendi eylemlerinden sorumlu olan ayrı bir tüzel kişilik" olduğunu savundu ve Moffatt'ın sohbet robotuna güvenmemesi gerektiğini öne sürdü.

MAHKEME YOLCUYLU HAKLI BULDU

Mahkeme ise Air Canada'nın bu tutumunu haksız buldu. Moffatt'ın 650 dolarlık kısmi geri ödeme alma hakkına sahip olduğuna karar verildi.

Kaynak: Wired
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...