Tgrt Haber

Yapay zekâya Grammy vetosu! Müzisyenlere yüzde 20 şartı!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: VOA Türkçe
19 Haziran 2023 10:26 - Güncelleme : 19 Haziran 2023 10:42
Yapay zekâya Grammy vetosu! Müzisyenlere yüzde 20 şartı!

Dünyaca ünlü Grammy Müzik Ödülleri’nde, tamamen yapay zeka ile oluşturulan ve insan eli değmeyen hiçbir çalışmaya yarışmada yer verilmeyecek. Ayrıca adaylık kazanmak isteyen müzisyenler, artık albümlerinin en az yüzde 20’sine katkıda bulunmak zorunda.

Yapay zeka​ karşı hareket müzik​ dünyasında da karşılık buldu. Grammy Müzik Ödülleri’nin karar verici mercii olan Kayıt Akademisi (The Recording Academy) müzik parçalarının üretiminde yapay zekâ kullanımına karşı önemli bir adım attı.

KISITLI YAPAY ZEKAYA İZİN VAR 

VOA Türkçe'nin haberine göre, akademinin güncellenen kural kitabında, tamamen yapay zekâ ile yapılan çalışmalara kapı kapatıldı. Bu tür çalışmaların hiçbir kategoride yarıştırılmayacağı açıklandı. Buna karşın yapay zekâ yardımıyla oluşturulan bazı müzik parçaları ise belirli kategorilerde kendine yer bulabilecek.

Bunun yanında Grammy adaylığı kazanmak için müzisyenlerden artık bir albümün en az yüzde 20’sine katkıda bulunması şartı aranacak.  Geçmişte, bir albümdeki herhangi bir yapımcı, söz yazarı veya öne çıkan vokalist, küçük bir katkısı olsa bile, yılın albümü için aday gösterilebiliyordu.

SİNEMA SEKTÖRÜNDE DE HAZIRLIK VAR

Öte yandan Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ve Sinema Oyuncuları Birliği (SAG-AFTRA) de Senaryo​ yazarlığı ve oyunculuk gibi alanlarda yapay zekânın sektörlerinde kullanımının önüne geçmeye hazırlanıyor. WGA, senaryo yazımında yapay zekâyı dizginlemek isterken bununla ilgili Kayıt Akademisi gibi yeni kurallar üzerine düşünüyor. OpenAI firmasının basit verilere dayanarak bir insan gibi cevap verebilen ücretsiz sohbet robotu ChatGPT’nin piyasaya sürüldüğü kasım ayından bu yana yapay zekâ kullanımı birçok alanda hızla yayıldı.

Kaynak: VOA Türkçe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...