Tgrt Haber

Yapay zekayı zor günler bekliyor: AB yeni düzenlemede anlaştı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Financial Times
09 Aralık 2023 14:12 - Güncelleme : 09 Aralık 2023 14:12
Yapay zekayı zor günler bekliyor: AB yeni düzenlemede anlaştı

Avrupa Birliği, yapay zekanın kullanımını, engelli bireyleri, yaşlıları ve maddi açıdan savunmasız durumda olan kişiler başta olmak üzere, vatandaşları koruyacak şekilde dizginleyecek düzenlemeleri içeren yeni yapay zeka yasasından anlaştı.

Avrupa Birliği​ (AB) milletvekilleri, yapay zekayı düzenlemeye yönelik dönüm noktası niteliğindeki mevzuatın şartlarını kabul ederek, teknolojinin geliştirilmesi konusunda "dünyanın en kısıtlayıcı rejimi" olduğu belirtilen yeni düzenlemeyi yürürlüğe koymak için anlaştı.

AB Komisyonu'nun dijital hizmetlerden sorumlu üyesi Thierry Breton​, X hesabından yaptığı paylaşımda, bunu "tarihi bir anlaşma" olarak niteledi, "AB yapay zekanın kullanımına ilişkin net kurallar koyan ilk kıta oluyor." ifadelerini kullandı.

Yapay Zeka​ Yasasının (AI Act) bir kurallar kitabından çok daha fazlası olduğunu kaydeden Breton, "AB'deki start-up'lar ve araştırmacılar için küresel yapay zeka yarışına liderlik edecek bir fırlatma rampası niteliğindedir." açıklamasında bulundu. Peki yeni yasayla hayata geçecek düzenlemeler neler?

https://twitter.com/ThierryBreton/status/1733256557448630344

AVRUPA BİRLİĞİ, YAPAY ZEKA YASASINDA ANLAŞTI

Financial Times'in aktardığı bilgiye göre, Breton, yasa koyucuların AB çapında "tüm genel amaçlı yapay zeka modelleri (ChatGPT gibi) için şeffaflık gereklilikleri" ve "sistemik etkileri olan güçlü modeller için daha güçlü gereklilikler" içeren iki aşamalı bir yaklaşım üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Breton, kuralların yapay zeka teknolojisinin kullanımına yönelik koruma önlemleri uygulayacağını ve aynı zamanda şirketleri "aşırı yük"ten koruyacağını da sözlerine ekledi. Yeni kurallar arasında, belirli yasa uygulama istisnaları dışında, yüz tanıma teknolojisinin kullanımına kısıtlama getirilmesini öngören bir madde bulunuyor.

Mevzuat aynı zamanda yapay zekanın, birinin ne kadar dürüst olduğunu tespit etmek için ölçümler kullanan "sosyal puanlama" amacıyla kullanılmasını ve "özgür iradesini atlatmak için insan davranışını manipüle eden" yapay zeka sistemlerini yasaklıyor.

Yaşları, engelli bireyleri veya ekonomik durumları bakımından savunmasız durumda olan kişileri istismar etmek için yapay zekanın kullanılması da yasaklanan unsurlar arasında yer alıyor. Kurallara uymayan şirketler 35 milyon avro veya küresel gelirin yüzde 7'si tutarında para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Kaynak: Financial Times

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...