Tgrt Haber

Yarardan çok zararı var: iPhone'da asla yapmamanız gereken işlem!

19 Haziran 2023 14:11 - Güncelleme : 20 Haziran 2023 16:44
Yarardan çok zararı var: iPhone'da asla yapmamanız gereken işlem!

Çoğu iPhone kullanıcısı, arka planda çalışan uygulamaların sistem kaynaklarını kullandığını ve bunun da telefona zarar verdiğini düşünse de, işin aslında çok farklı olduğu ortaya çıktı.

iOS​ ve Android akıllı telefonlarda, arka planda çalışan işlemleri görmeyi sağlayan "Son Uygulamalar" ekranı bulunuyor. Burada kullanıcı, en son açmış olduğu tüm uygulamaların bir listesine ulaşabiliyor ve dilerse uygulamayı sonlandırabiliyor.

Arka plandaki uygulamaların aktif bir şekilde çalışmaya devam ettiği ve telefonun pilini ve diğer sistem kaynaklarını tükettiği kanısı kullanıcılar arasında oldukça yaygın. Ancak Apple​'a göre iPhone​'larda böyle bir durum söz konusu bile değil. Hatta arka plandaki uygulamaları kapatmamak daha yararlı.

İPHONE'UN 'ARKA PLAN' YÖNETİMİ NASIL İŞLİYOR?

iPhone'da her seferinde arka planda açık olan uygulamaları kapatmak iOS işletim sisteminin çalışma mantığına aykırı bir harekettir. Bunun başlıca sebebi ise, iPhone'da arka plana atılmış bir uygulama​ sanılanın aksine sistem kaynaklarını kullanmaya devam etmiyor. Çünkü sistem onu askıya alıyor.

Apple, iPhone'un arka plan uygulamalarını nasıl yönettiğini şöyle açıklıyor:

"Farklı bir uygulamaya geçiş yaptıktan sonra bazı uygulamalar askıya alınmadan önce kısa bir süre çalışır. Askıya alınmış uygulamalar aktif olarak kullanılmaz, açık değildir ve sistem kaynaklarını tüketmez. Arka Planda Uygulama Yenile özelliğini kullanırsanız askıya alınmış uygulamalar güncellemeleri ve yeni içerikleri kontrol edebilir."

Yarardan çok zararı var: iPhone'da asla yapmamanız gereken işlem!

Askıya alınmış uygulamaların arka planda güncellemeleri kontrol etmesini istiyorsanız Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile bölümüne giderek Arka Planda Uygulama Yenile'yi açabilirsiniz. Fakat bir uygulamadan çıkmak için uygulama değiştiriciyi kullanırsanız, tekrar açmadığınız sürece uygulama çalışmayabilir veya yeni içerikleri kontrol edemeyebilir.

Yani aslında Son Uygulamalar bölümünde açık olan uygulamalar, bilinenin aksine arka planda çalışmaya devam etmiyor. iPhone yapısı itibarıyla onu askıya aldığı için pil, işlemci gibi sistem kaynaklarını tüketmesini engellemiş oluyor.

İOS, RAM'İ OTOMATİK OLARAK TEMİZLİYOR

Bununla birlikte iOS, gereksiz uygulamaları düzenli olarak RAM'den temizleyerek iPhone'un performansını korumasını sağlıyor. Esas olarak çok eski bir iPhone'un bile günümüzde hala stabil bir şekilde çalışmasının temel sebebi, iOS'un RAM yönetimi konusunda harika iş çıkarmasıdır.

iOS, kısa bir süre önce açıp arka plana attığınız bir uygulamayı geri açtığınızda daha hızlı başlatacak şekilde tasarlandı. İşte kullanıcılar tam da burada hata yapıyor: Uygulamayı arka plandan kapattıktan sonra yeniden açmanız doğal olarak daha uzun sürüyor ve bu da, iPhone'un daha fazla işlemci gücü harcamasına ve pil tüketmesine sebep oluyor.

Yani iOS'un RAM yönetimini zorlaştırmış oluyorsunuz.

APPLE'A GÖRE BU OLDUKÇA GEREKSİZ

Apple, uygulamaların hangi koşulda kapatılması gerektiğine ilişkin destek sayfasında "Bir uygulamayı yalnızca yanıt vermiyorsa kapatmanız gerekir" diyerek, arka plandaki uygulamaları sürekli kapatmanın gereksiz olduğunu vurguluyor.

Geçtiğimiz yıllarda bir kullanıcı, Apple CEO'su Tim Cook'a gönderdiği mailde iOS uygulamalarını sürekli kapatmanın pil ömrü açısından avantaj sağlayıp sağlamayacağını sormuştu. Apple'ın Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi ise "Hayır" cevabını verdi.

Kaynak: MakeUsOf.com, Derleyen: Ömer Faruk Doğan

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...