Tgrt Haber

Yargıda yeni dönem: 'Ben suçsuzum sayın yapay zeka!'

13 Aralık 2023 19:09 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 19:09
Yargıda yeni dönem: 'Ben suçsuzum sayın yapay zeka!'

Birleşik Krallık, yargıçlara yasal kararlarında ChatGPT gibi üretimsel yapay zeka uygulamalarına kullanma izni verdi.

Birleşik Krallık​'ta yakında mahkeme salonundaki sanıkların kaderini 'yapay zeka' belirleyebilir. Birleşik Krallık Adli Ofisi, yargıçların ChatGPT​ ve diğer yapay zeka​ araçlarını yasal kararlar yazmak ve diğer birçok görevi yerine getirmek için kullanmalarına izin veren bir kılavuz yayınladı.

İngiltere ve Galler'deki hakimleri, yargıçları ve mahkeme heyeti üyelerini denetleyen Adli Ofis, yaptığı açıklamada, yapay zekanın toplum genelinde kullanımının giderek arttığını belirtti. "Bu rehber, yargının yapay zeka ile olan etkileşimlerini desteklemek için önerilen gelecekteki çalışmalar paketinin ilk adımıdır." dedi.

ABD'DE KULLANILMIŞTI

Bu yılın başlarında ABD'nin New York eyaletinde iki avukat, ChatGPT tarafından yazılan ve yapay zekanın çeşitli sahte alıntılar oluşturduğu yasal belgeleri ibraz ettikten sonra 5.000 dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Ekim ayında, Fugees'den hüküm giymiş rapçi Prakazrel "Pras" Michél, eski avukatının AI tarafından yazılan bir kapanış argümanıyla duruşmasını berbat ettiğini söylemişti. Ancak yapay zekanın tehlikelerini ortaya koyan gelişmeler, avukatların ve diğer yetkililerin teknolojiyi kullanmalarına engel olmadı.

Gizmodo'ya göre bu durum özellikle Birleşik Krallık için geçerli. Eylül ayında, İngiltere ve Galler Temyiz Mahkemesinden Yargıç Birss, bilmediği hukuk​ teorilerini ChatGPT ile özetlemiş, aldığı cevapları da resmi kararında kullanmıştı. Birss yapay zekayı "son derece kullanışlı" bir araç olarak nitelendiriyor.

"YAPAY ZEKANIN CEVAPLARINI TEYİT EDİN"

Kılavuz, İngiliz yargıçların teknolojiyi denemesinin yolunu açıyor, ancak Adli Ofis yapay zekanın olası tuzaklarını kabul ederek yapay zekaya bazı sınırlamalar getiriyor.

Örneğin yapay zeka tarafından oluşturulan metinlerin "yanlış, eksik, yanıltıcı veya taraflı olabileceği" ve ChatGPT ve diğer büyük dil modellerinin "doğrulanamayan yeni bilgileri bulmak için araştırma yürütmenin kötü bir yolu olduğu" öne sürülüyor. Kılavuz aynı zamanda yargıçların, insanların hayatlarının gidişatını değiştirecek kararlar vermeden önce yapay zeka yanıtlarının doğruluğunu kontrol etmelerini gerektiğini de belirtiyor.

Kaynak: Gizmodo

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...