Tgrt Haber

Yargıtay duyurdu: Yargıda 'yapay zeka' dönemi!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: SonDakika.com
26 May 2023 20:13 - Güncelleme : 26 May 2023 20:15
Yargıtay duyurdu: Yargıda 'yapay zeka' dönemi!

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yapay zeka destekli Yargıtay İçtihat Merkezi'nin bu yıl içerisinde faaliyet geçmesini planladıklarını ifade etti.

Yargıtay​ Başkanlığı ile Sivas Barosu iş birliğiyle gerçekleştirilen "Cumhuriyetin 100. Yılında Hukukun Güncel Sorunları Sempozyumu"nda konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca​, yargıda yapay zeka​ döneminin başlayacağını açıkladı.

Mehmet Akarca, rehbere uygun şekilde yazılacak gerekçeli kararların bu yıl faaliyete geçecek yapay zeka destekli "Yargıtay İçtihat Merkezi" sayesinde yaygınlaşacağını aktardı. Emsal Yargıtay kararlarının veri tabanında yapay zeka destekli olarak işlenmesine ilişkin çalışmaların gerçek ortamda devam ettiğini de kaydetti.

ERKEN GELİŞTİRME AŞAMASINDA OLMASINA RAĞMEN BAŞARILI

Yargıtay sunucularında çalışan bu yapay zeka sistemi, bir süre emsal kararlar ile eğitilecek. Mehmet Akarca sistemin eğitimi henüz erken bir aşamada olmasına rağmen kararların özetlenmesi konusunda çok başarılı olduğunu belirtti.

Akarca, yapay zekanın yeni veriler yüklendikçe bunu öğrenen ve uygulayan bir sistem olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: "Yargıtay İçtihat Merkezi'nin faaliyete geçmesi, hukukçuların ve halkın Yargıtay'ın güncel ve yol göstericilik özelliği yüksek kararlarına erişimini önemli ölçüde kolaylaştıracaktır."

Yargıtay Başkanı Akarca, Yargıtay’ın hizmetlerine ve özellikle de kararlarına standartlar getirilerek kamunun güvenini sarsan farklı içtihatlar çıkmasına engel olunabileceğini ve teknolojinin daha etkin şekilde kullanılmasına ortam sağlanacağını kaydetti:

"Kaliteli gerekçeli karar​, kaliteli adalet demektir. Tutarlı ve istikrarlı gerekçeli kararlar, uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği konusunda somut ve detaylı bir rehberlik sunarak, kanun önünde eşitliği sağlar ve yurt çapında içtihat birliğini güçlendirir, yargıya güveni arttırır. Ayrıca halkın yargıya duyduğu güvenin bu şekilde artacağına ilişkin olarak da bizde çok ciddi bir karar oluşturmaktadır."

GOOGLE ARAMA DA ARTIK YAPAY ZEKALI

ABD'li teknoloji devi Google, I/O 2023 etkinliğinde duyurduğu yapay zeka özelliklerini Arama motorunda kullanıma sunmaya başladı. Bugün itibarıyla sınırlı sayıda kullanıcı Google'ın yapay zeka tabanlı SDC sistemi sayesinde aradıkları sonuçlara daha basit ve hızlı bir şekilde ulaşabilecek.

Kaynak: SonDakika.com

Derleme: TGRT Haber - Ömer Faruk Doğan

Kaynak: SonDakika.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...