Yargıtay'dan açıklama geldi: Cep telefonu yerine salatalık gönderenler için emsal karar
Vatandaşa telefon yerine başka eşya yollayanlar yandı. Yargıtay, istenilen ürün yerine; salatalık, ucuz eşya ya da oyuncak yollayanlar için kararını verdi. İşte ayrıntılar...
İnternet üzerinden alışveriş son yılların vazgeçilmezi haline geldi. Kullanıcılar en uygun fiyatlı ürünü almak için yüzlerce sitede gezinirken, ne yazık ki bu sitelerden bazıları dolandırıcı çıkabiliyor. Özellikle çok uygun fiyata telefon sahibi olmak isteyenlerin düştüğü daha farklı bir durum var.
Daha önce çok kez haberi çıkmıştır. Bir telefonu çok uygun fiyata alan kişiler, genellikle hıyar ya da benzeri ürünlerin gönderilmesi ile şoke uğruyordu. İşte Yargıtay'da bu duruma el attı ve dolandırıcılar için yeni kararını açıkladı.
BERAAT KARARI BOZULDU
Yüksek Mahkeme, kullanıcılara telefon yerine başka eşya gönderenler için verilen beraat kararını bozdu. Sanal ortamda vatandaşı dolandıran kişiler, konuya biraz daha açıklık getirirsek; istenilen ürün yerine oyuncak ya da salatalık gönderenler, 'Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılmasıyla nedeniyle' hakim karşısına çıkacak.
Daha önce internet üzerinden cep telefonu yerine salatalık, sigara bırakma cihazı ve oyuncak gibi ucuz eşya gönderen bir kişi, 'Nitelikli dolandırıclık' davasından beraat etti. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın temyiz müracaatı üzerine devreye giren Yargıtay 15. Ceza Dairesi, emsal nitelikte bir karar verdi.
Verilen karar doğrultusunda sanal alemden vatandaşı dolandıran kişilerin, nitelikli dolandırıcılık suçu işlediğine dikkat çekildi. Ayrıca kararda, '' Olayda sanığın bir internet sitesinde cep telefonu satışı için ilan verdiği, mağdurla 150TL’ye satış konusunda anlaşıldığı, ortadadır. Anlaşılan ücretin sanığın verdiği hesaba yatırıldığı ancak sanığın gönderdiği koli açıldığında içinden sigara bırakma cihazının çıktığı belirlenmiştir. Kargodan cep telefonuyla karıştırılması hayatın olağan akışına uygun olmayan sigara bırakma cihazı çıkması sonucu yapılan incelemede sanığın, farklı mağdurlara yönelik benzer eylemlerde de bulunmuş ve bu konuda başka davalar da adına açılmış olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak sanığın baştan itibaren dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği ve fiilinin Türk Ceza Kanunu’nun.158/1-f maddesinde düzenlenen bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunu oluşturduğu kabul edilmelidir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” ifadelerine yer verildi.