Tgrt Haber

'Yaşlanmak' tarihe mi karışıyor? Bilim insanlarından ezber bozan keşif

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
18 Temmuz 2023 12:07 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 12:07
'Yaşlanmak' tarihe mi karışıyor? Bilim insanlarından ezber bozan keşif

Araştırmacılar, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve "zombi hücreler" olarak bilinen hücreleri yok edebilen, CUDC-907 molekülünü keşfettiklerini duyurdu.

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yaşlanma​ ile mücadelede kullanılabilecek CUDC-907 molekülünü keşfettiklerini duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın The Independent'ten aktardığı habere göre, "CUDC-907" olarak adlandırılan bu molekülün, laboratuvar ortamında yapılan deneylerde "zombi hücreler" olarak bilinen ve zamanla dokularda birikerek yaşlanmaya neden olan hücreleri yok edebileceği sonucuna varıldı.

SAĞLIKLI HÜCRELERE ZARAR VERMİYOR

Araştırmada, deneyler esnasında CUDC-907'nin genç ve sağlıklı hücrelere sınırlı yan etkiler dışında zarar vermediği aktarılırken; yaşlanma sürecini yavaşlattığı ve ileri yaşta görülen hastalıkları önleyebildiği bilinen "senolitik" ilaçlara atıfta bulunularak, CUDC-907'nin yeni bir "senolitik" olabileceği belirtildi.

Ek olarak, CUDC-907'nin kullanılmasıyla üretilebilecek yeni bir ilacın, kanser tedavisi sonrasında vücutta kalan hücreleri etkili bir şekilde ortadan kaldırabileceği ifade edildi.

'Yaşlanmak' tarihe mi karışıyor? Bilim insanlarından ezber bozan keşif

Araştırma ekibinde görev alan Salvador Macip, ilacın hem kansere karşı hem de kanserin tekrar oluşumuna neden olan eski hücrelere karşı mücadele edebileceğini belirtti. İlk etapta hayvan deneylerine başlanması, olumlu sonuçlar alınması durumunda ilacın insanlarda da test edilmesi planlanıyor.

Yaşlanmayla ortaya çıkan "zombi hücreler" bölünmeyi reddeden hücreler olarak biliniyor.

Bu "zombi hücreler" ölmezler, ancak normal hücre fonksiyonlarını da yerine getiremezler. Bu hücrelerin kireçlenme, damar tıkanıklığı, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar başta olmak üzere yaşlanmayla ilişkisi bulunuyor.

Genç bir vücut, "zombi hücreleri" ve dokuları temizleme yeteneğine sahipken, bağışıklık sistemi yaşlandıkça bu temizlik görevini bırakır ve bu hücreler dokularda birikerek yaşlanmaya neden olur.

Bu araştırmanın sonuçları, Aging dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...