Tgrt Haber

Yenilenmiş telefonlara talep arttı! En çok tercih edilen marka belli oldu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Tech Crunch
25 Nisan 2023 10:08 - Güncelleme : 25 Nisan 2023 10:08
Yenilenmiş telefonlara talep arttı! En çok tercih edilen marka belli oldu

Yenilenmiş akıllı telefon pazarına ilişkin küresel satış verileri açıklandı. 2022'de yıllık bazda yüzde 5 büyüyen pazarı Apple domine ederken, peşinden Samsung geldi.

Akıllı telefon​ fiyatlarının dünya genelinde artış göstermesi nedeniyle kullanıcılar odağını 'yenilenmiş telefonlara' çevirdi. Yapılan yeni bir araştırmayla yenilenmiş telefon pazarındaki son durum açıklandı.

Tech Crunch'un Counterpoint Research'ten aktardığına göre, küresel yenilenmiş akıllı telefon pazarı 2022'de yıllık bazda yüzde 5 büyüdü. Araştırmacılar aynı dönemde pazarın Çin'de yüzde 17 düşüşe uğradığını belirterek "bu durum olmasaydı, yenilenmiş telefon satışları daha da büyüyebilirdi" ifadelerini kullandı.

APPLE​, SAMSUNG'U GEÇTİ

Rapora göre Apple, yıldan yıla yüzde 16 büyüme kaydederek yenilenmiş akıllı telefon pazarını yüzde 49 ile domine etti. Bu veri iPhone'un yenilenmiş telefon satışlarının yarısını kapsadığını gösteriyor.

Counterpoint Research, Apple'ın "kullanılmış ve yenilenmiş telefon pazarında" en hızlı büyüyen marka olduğunu açıkladı.

Yenilenmiş telefonlara talep arttı! En çok tercih edilen marka belli oldu

Samsung ise yıldan yıla yüzde 2 düşüş kaydederek yenilenmiş telefon satışlarının yüzde 26'sına ev sahipliği yaptı. Raporda bu düşüşün sebebi, Android üreticilerinin küçük bir kısmının iOS'a kayması olarak açıklandı. Ayrıca 2023'te düşüş eğiliminin devam edeceği bilgisi aktarıldı.

YENİLENMİŞ TELEFON NEDİR?

Yenilenmiş (refurbished) telefonlar; bastiçe eskimiş, kullanılmış ve fiziksel veya yazılımsal hasara uğramış bir telefonun, sıfıra yakın hale getirilerek yeniden satışa sunulması anlamına geliyor. Bazı ülkelerde Apple gibi üreticiler doğrudan kendi yetkili servisleri ile yenileme işlemi yapıyor.

Türkiye'de Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş yenileme merkezleri mevcut. Burada sadece telefon değil, tablet bilgisayar gibi farklı teknolojik aletler de yenileniyor, ardından kalite kontrol testlerinden geçerek "kullanıma hazır" olduğuna karar verilirse satışa sunuluyor.

Yenilenmiş telefon teorik olarak ikinci eldir diyebiliriz. Ancak en büyük farkı, resmi garantisi olması. Sıradan bir ikinci el cihaz aldığınızda garantisi yoktur, ancak yetkili merkezlerden yenilenmiş telefon alırsanız 1 yıl garanti veriliyor.

Kaynak: Tech Crunch
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...