Yerli GÖKBEY’de gururlandıran başarı: 15 bin feet yükseklikte maskeler takıldı
Türkiye’nin yerli ve milli ilk genel maksat helikopteri GÖKBEY bir testi daha başarıyla geçti. GÖKBEY helikopteri, 15 bin feet irtifada seyir icra etti. Pilotlar test uçuşu sırasında oksijen maskesi taktı.
Yerli ve milli savunma sanayii hamlelerinin en önemli projelerinden genel maksat helikopteri GÖKBEY’in siparişleri hazırlanırken, bir yandan da testleri devam ediyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen GÖKBEY, yüksek irtifa uçuşu testini başarıyla gerçekleştirdi.
15 BİN FEET’TEN GÖRÜNTÜLER GELDİ
Türkiye’nin ilk milli genel maksat helikopteri GÖKBEY, 20 bin feet (6 bin 69 metre) irtifada yapılacak son test öncesi hazır olduğunu gösterdi. TUSAŞ Baş Pilotu Arif Ateş, 15 bin feet yükseklikten çekilen görüntüleri paylaştı.
OKSİJEN MASKELERİ TAKILDI
İrtifa yükseldikçe hava oksijen oranı düşer, hava basıncı azalır. 10 bin feet’ten sonra ortam nefes alınamaz hale geldiği için de yaşam destek sistemi ihtiyacı doğar.
Kabininde doğrudan yaşam destek sistemi bulunmayan hava araçlarında pilotlar ve yolcuların oksijen maskesi takması gerekir. 15 bin feet’e çıkan GÖKBEY pilotlarının da başarıyla gerçekleştirdikleri testte oksijen maskesi kullandığı görüldü.
İLK MÜŞTERİSİ JANDARMA
T625 GÖKBEY’in ilk müşterisi Jandarma Genel Komutanlığı olacak. GÖKBEY, ilk kullanıcısı için gök mavi boyanın dışında jandarma renkleriyle de sergilendi.
4 SAAT HAVADA KALIYOR
GÖKBEY projesini 2010’da başlayan Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), TUSAŞ ile 26 Haziran 2013’te sözleşme imzalamıştı. İlk kez 2018’de havalanan GÖKBEY’de, TEİ’nin ürettiği yerli ve milli TS1400 motoru kullanılıyor. Uçuş testleri de bu motorla gerçekleştiriliyor.
Arama kurtarma, yangınla mücadele, askeri görev, hava ambulansı, kıyı ötesi operasyon, hava ambulansı gibi birçok farklı görevi icra edebiliyor. 740 kilometre menzil ve saatte 306 kilometre hıza sahip olan GÖKBEY, 2 mürettebat ve 12 yolcu taşıyabiliyor. Ayrıca 4 saat havada kalabiliyor.