Tgrt Haber

Yerli gözlem uydusu İMECE'den ilk görüntü: Togg T10X'in fabrikasını uzaydan görüntüledi

28 Haziran 2023 15:18 - Güncelleme : 28 Haziran 2023 15:22
Yerli gözlem uydusu İMECE'den ilk görüntü: Togg T10X'in fabrikasını uzaydan görüntüledi

Türkiye'nin yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Togg T10X'in üretildiği Togg Teknoloji Kampüsü'nün uzaydan görüntüledi. Fotoğrafı Bakan Kacır paylaştı.

TÜBİTAK​ ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından fonlanan; TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE​'den ilk görüntü geldi.

15 Nisan 2023'te SpaceX​'in Falcon 9​ Blok 5 roketiyle uzaya fırlatılan yer gözlem uydusu, Türkiye'nin yerli ve milli doğuştan elektrikli otomobili Togg T10X​'in üretildiği Togg Teknoloji Kampüsü'nü uzaydan görüntüledi. Fotoğrafı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır resmi Twitter hesabından paylaştı.

İMECE GÖREVİNİ BAŞARIYLA İCRA EDİYOR

Bakan Kacır, "Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve millî gözlem uydusu İMECE, yörüngeye yerleştiği andan itibaren görevini başarıyla icra ediyor." notuyla İMECE'nin Togg Teknoloji Kampüsü'nden aldığı görüntüyü yayınladı.

https://twitter.com/mfatihkacir/status/1673743799758077952

FOTOĞRAFA BEĞENİ YAĞDI

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi kapsamındaki en büyük projelerinden biri olan İMECE'nin bu başarısı Twitter'da 2 milyondan fazla görüntülenirken; 10 bini aşkın kullanıcı tarafından beğenildi ve 2 Bin 500'den fazla kişi retweet yaptı.

700 KG AĞIRLIĞINDA

BBC'de her alan bilgiye göre yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE 2 metre x 3,1 metre boyutlarında. Ayrıca 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebiliyor ve görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla indirebiliyor.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapan İMECE, Türkiye'nin kendi elektro-optik kamerası ile metrealtı çözünürlüklü görüntüler elde etmesini sağlayacak. Aynı zamanda dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek.

Anadolu Ajansı'na göre İMECE ile birlikte Türkiye, sıfırdan yer gözlem uydusunun ve yer istasyonunun tüm alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip bir ülke oldu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...