Tgrt Haber

Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A tüm testleri geçti! Bakan Uraloğlu fırlatma için tarih verdi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Ekim 2023 13:10 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 13:10
Yerli haberleşme uydusu Türksat 6A tüm testleri geçti! Bakan Uraloğlu fırlatma için tarih verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın tüm testlerden geçtiğini belirterek, fırlatma işlemlerinin yapılacağı tarihi açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye​'nin ilk haberleşme uydusu Türksat 6A​ hakkında yeni bilgiler verdi. Uydunun bugüne kadar yapılan tüm testlerden başarıyla geçtiğini belirterek, "Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

TÜRKİYE'Yİ İLKLER ARASINA SOKACAK

Bakanlık yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uydu serüvenine Türksat 1B ile başladığını hatırlattı. Geçen zaman süresince bu alanda büyük mesafeler kat edilerek, ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın hizmete sunulacağı bilgisi verildi.

Açıklamada, Türkiye'yi dünya üzerindehaberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden birisi haline getireceği belirtilen Türksat 6A uydusunun, tamamlandığında 42 doğu boylamında hizmet vereceği ve yer merkezli bir yörüngede 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağı aktarıldı.

7,5 kilovat güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusunun, 20 aktarıcı ile donatılacağı, Ku bantta hizmet vereceği ve önceki uyduların erişmediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacağına dikkat çekilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Türksat 6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testleri, Türksat, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve TUSAŞ işbirliğiyle yapılıyor. Türksat 6A uydu projesinde, ısıl yapısal ve mühendislik modellerinin üretim, entegrasyon ve testleri tamamlandı. Sistem seviyesi ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi, akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri de tamamlanmış durumda."

FIRLATMA HAZİRAN 2024'TE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın Mart 2024'te yer tesliminin yapılacağını açıkladı. Sonrasında ise uydunun fırlatılmak üzere SpaceX firmasıyla yapılan anlaşma gereği, fırlatma alanına gönderileceğini ve Haziran 2024'te fırlatma işlemlerinin yapılacağını belirtti:

"Türksat 6A bugüne kadarki yapılan tüm testlerden başarıyla geçti. Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...