Yerli helikopter motoru maksimum güce ulaştı, 2023'te ilk uçuşu yapacak
Türkiye, Gökbey’e güç verecek olan yerli ve milli imkanlarla geliştirilen helikopter motoru TEI-TS1400 için gün sayıyor. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, ilk uçuşun gerçekleştirileceği tarih olarak 2023’ü işaret etti. Yerli helikopter motoru son yapılan testlerde maksimum güç ile 1400 beygirin üzerine çıkarak büyük bir başarı elde etti.
Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirilen helikopterlere güç verecek olan TEI-TS1400 helikopter motorunda sona gelindi. Savunma Sanayii Başkanlığı önderliğinde yürütülen proje kapsamında son gelişmeleri aktaran TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, ilk uçuşun gerçekleştirileceği tarih olarak 2023’ü işaret etti.
Motorun ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey’e güç vereceğini açıklayan Akşit, TS1400 motorunun TEI'de görevli Türk mühendislerinin ve teknisyenlerinin ürünü olduğunu söyledi.
Gelecek günlerde daha yüksek, daha zorlu güç değerlerinde testler gerçekleştireceğini aktaran Akşit, testlerin ardından insanlı uçuşlar için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden izin bekleyeceklerini söyledi.
İLK İNSANLI UÇUŞ 2023'TE
İnsanlı uçuş için yerli imkanlarla üretilen Gökbey helikopterinin kullanılacağını belirten Akşit, TS1400 motorunun helikopteri kaldıracak maksimum gücü ürettiğini söyleyerek, "Hedefimiz 2023 yıl içinde TEI-TS1400 motorunun bütün testleri başarıyla geçerek, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden insanlı uçuş sertifikasını almasıdır” ifadelerini kullandı.
İnsanlı uçuş sertifikasının alınmasıyla birlikte testlerin başlayacağını söyleyen Akşit, “2023 yılı bitmeden milli helikopterimizde insanlı uçuşu başarmayı hedefliyoruz” dedi.
Yerli ve milli helikopter motoru TS1400'ün ilk ateşleme testinde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yakından incelemişti.
EN KRİTİK SİSTEM DE YERLİ VE MİLLİ
Prof. Dr. Akşit, Gökbey'in dişli kutusunu Eskişehir'de kurulu bulunan Alp Havacılık'ın yaptığını dile getirdi. Alp Havacılık'ın dişli kutularının üretilmesi konusunda tecrübeli olduğunu vurgulayan Akşit, "Milli helikopterimiz Gökbey'in motor projesi bize gelince, motorun en kritik alt sistemi olan dişli kutusu için Alp Havacılık'ın kapısını çaldık. Bizim mühendislik desteğimizle, onlar da bir tasarım ve mühendislik ekibi kurdular. Dişli kutusunu Türkiye'de tamamen özgün ve yerli olarak geliştirdik." ifadesini kullandı.
MAKSİMUM GÜCE ULAŞTI
Üretilen dişli kutusunun uluslararası kalite standartlarına göre üretildiğini söyleyen Akşit, İlk milli dişli kutusuyla, TS1400 helikopter motorunun maksimum sürekli güç devrine ulaştığını aktardı.
İlk kez üretilen dişli kutusuyla yapılan ilk denemede yakalanan bu başarının çok önemli olduğunu söyleyen Akşit, “TEI-TS1400 motorunda yerlileştirilmiş aksesuarlarla 23 bin devir/dakika maksimum çıkış devrine ve maksimum sürekli güç olan 1400 beygirin üzerine çıktık” ifadelerini kullandı.
İŞTE YERLİ HELİKOPTER MOTORU TS1400'ÜN ÖZELLİKLERİ
- Deniz Seviyesi Maks. Kalkış Gücü: 1400 shp
- Tek Motor (30 saniye) Gücü: 1660mshp
- Maks.Kalkış Gücü/Ağırlık: 8.54 shp/kg
- Servis Tavanı: 20000 ft
- Çıkış Şaft Hızı: 23000rpm
- Ağırlık: 195 kg