Tgrt Haber

Yerli İHA Jackal gururlandırdı! İngiltere semalarında uçacak

26 Nisan 2022 13:19 - Güncelleme : 26 Nisan 2022 13:45
Yerli İHA Jackal

Türkiye’de geliştirilen yerli İHA (insansız hava aracı) ‘Jackal’ yeni bir güzel haberle daha gündemde. 15 kilogramlık taşıma kapasitesine ve 130 kilometre menzile sahip Jackal, İngiltere’de kullanılacak.

Yerli İHA Jackal

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark’ta bulunan Fly Bvlos Technology'nin Maxwell Innovations ile geliştirdiği yerli İHA Jackal başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Fly Bvlos Technology’nin İngiltere merkezli Flyby Technology ile yaptığı anlaşma neticesinde İngiltere Türkiye’den 5 İHA satın alacak.

Özel tasarım ve yerli yazılım ile geliştirilen İHA’nın havacılık sektöründe kargo ve lojistik hizmetlerinde görev alacağı belirtiliyor. VTOL özelliği barındırdığı için piste ihtiyaç duymadan iniş ve kalkış yapabiliyor. İHA'nın zorlu hava koşullarında, her türlü senaryoda insani yardım, izleme ve gözlem, hassas veri lojistiği gibi alanlarda da uçması planlanıyor.

1 MİLYON 250 BİN DOLARA SATILDI

Anlaşmaya ilişkin konuşan Flyby Technology kurucusu Jon Parker, yeni nesil araçlarla yeni nesle pilot eğitimi verdiklerini belirtti. Jackal’ın son teknoloji bir ürün olduğunu vurgulayarak, “İlk siparişimizde 5 araç satın aldık. Bu toplamda 1 milyon 250 bin dolara mâl oldu. Ancak geleceği düşündüğümüzde bu çok küçük bir yatırım. Türkiye gerçekten bu konuda bir süper güç olma yolunda ilerliyor. Gerçekten ileride de çok büyük başarılara imza atılacağını düşünüyorum.” dedi.

Yerli İHA Jackal gururlandırdı! İngiltere semalarında uçacak

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Aslan da GTÜ Dronepark'ın Türkiye'de ‘ilk’ olduğunu ve drone teknolojileri konusunda havacılık kümelenmesinin bir araya getirildiğini, bu yapı içinde Türk Drone Konsorsiyumunun kurulduğunu ifade etti.

Fly Bvlos Genel MüdürüMurat Islıoğlu ise 4 aylık bir süreçte bu başarıya ulaşmanın kolay olmadığına dikkat çekerek, “Jackal, havacılık sektörüne kargo ve lojistik taşımacılığı için tasarlanmış. Neticede bu bir hava aracı, maksadı bu olsa da ihtiyaç halinde yazılım ve donanım tamamen bizim şirketimize ait. Bununla ilgili ihtiyaç duyulacak her alanda bunu geliştirebilecek ve servis edebilecek bir noktadayız. Aynı zamanda bir drone pilot okuluyuz. Maksadımız üretmiş olduğumuz bu uçakla yeni yetiştirdiğimiz pilotları bir araya getirip yurt dışına bir konsept olarak ihraç etmek.” şeklinde konuştu.

Islıoğlu, İngiltere'nin Jackal'ı akıllı ilaç ya da pahalı ilaçların hastaneler arasında taşınması, yine kargo kullanımı için seçtiğini ifade ederek, ürettikleri İHA'nın pilot açısından eğitilmesi ve öğretilmesinin kolay olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...