Tgrt Haber

Yerli uçak fabrikası TOMTAŞ geri dönüyor: İsmet İnönü döneminde kapandı, Erdoğan’la açılıyor!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
14 Haziran 2023 09:40 - Güncelleme : 15 Haziran 2023 12:45
Yerli uçak fabrikası TOMTAŞ geri dönüyor: İsmet İnönü döneminde kapandı, Erdoğan’la açılıyor!

Türkiye’nin köklü fabrikalarından TOMTAŞ, Kayseri’de yeniden faaliyete başlamak için 205 milyon liralık yatırım yapıyor. Yıllara damga vuran bu fabrikada, uçak parçaları ve diğer bileşenlerin üretimi yapılacak.

Türkiye​ tarihinde çok önemli bir yeri olan TOMTAŞ, yıllar sonra yeniden faaliyetlerine başlıyor. İsmet İnönü döneminde çeşitli nedenlerle kapanan fabrikada, yerli birçok uçak üretilirken, bu süreçte Alman fabrika Junkers’la da beraber iş birliği yapıldı.

Türkiye, 1941 yılında Almanya ile bir ticaret anlaşması imzaladı. Bu anlaşma gereği, Türkiye Almanya'ya demir ve krom cevheri satıp, karşılığında da 72 adet FW-190A3 tipi savaş uçağı aldı. Bu uçakların parçalarının önemli kısmı Anadolu'daki tesislerde üretildi ve 1943 yılında Türkiye'ye getirildi. Nihayetinde Türk havacılık tarihinde yerli üretimin önemli ikonik simgelerden biri haline de geldi.

ABD MÜDAHALESİ TÜM PLANLARI ALT ÜST ETTİ

Ancak 1947’de ABD’nin müdahelesi nedeniyle bu uçakların kaderi değişti. 2. Dünya Savaşı'nın ardından elinde kalan binlerce uçağı müttefiklerine dağıtmak isteyen ABD, Türkiye’ye teklifte bulundu. Biz de bunu kabul ettik ancak ABD’nin, elimizdeki Alman yapımı uçakların ihmal edilmesi karşılığında… O dönem Almanya’nın teknolojisine sahip pek çok potansiyeli engellemek isteyen ABD, iddialara göre bu yüzden Türkiye’deki uçakların imha edilmesini talep etti..

Türkiye, ABD'nin baskısıyla bu anlaşmayı kabul etti ve 72 adet Alman yapımı uçakları 50'sini Kayseri Eski Havalimanı'na getirdi. Burada, yağlı brandalara sarılıp gömdüler. Diğer 22 uçak ise başka yerlere dağıtıldı veya hurdaya çıkarıldı. Böylece, Türk-Alman yapımı savaş uçakları ortadan kayboldu ve kamuoyundan gizlendi.

Bu olay, 70 yıl boyunca unutuldu veya saklandı. Ancak 2015 yılında, konuyu araştıran bazı kişi ve kurumlar, Kayseri'deki gömülü uçakları tespit etti. Metal dedektörleriyle yapılan testler, uçakların yerini belirledi. Ancak bürokratik engeller ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle uçakların çıkarılması gecikti.

Türkiye Gazetesi editörü Okan Güleş, TOMTAŞ’ın tarihini sizler için inceledi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...