Tgrt Haber

Yerli yapay zeka teknolojisi, orman yangınlarına merhem oldu

07 Ağustos 2023 13:01 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 13:02
Yerli yapay zeka teknolojisi, orman yangınlarına merhem oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, yapay zeka destekli "Yangın Risk Yönetimi Projesi" sayesinde, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesini ve tespit edilen bölgelerde gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı​ orman yangınlarıyla mücadelede üst düzey teknolojik sistemlerden faydalanarak projeler geliştiriyor.

Orman Genel Müdürlüğü ve özel sektör işbirliğiyle geliştirilen yapay zeka​ destekli "Yangın Risk Yönetimi Projesi" orman yangınlarıyla mücadele büyük öneme sahip. Proje sayesinde orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi sağlanakra, bu bölgelerde gerekli önlemler alınmaya çalışılıyor.

YANGIN RİSKİ HARİTALARI OLUŞTURULDU

Çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak geliştirilen projeyle meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topografya, nüfus yoğunluğu, kara yolları, enerji nakil hatları ve geçmiş yangın verileri gibi 400'den fazla değişken kullanılarak "yangın riski haritaları" oluşturuldu.

Bu haritalar, üç günlük yangın riskini tahmin ederek, ekiplerin gerekli önlemleri almasını sağlıyor. Yapay zeka desteği sayesinde geçmiş yangınlar yüzde 80 doğrulukla tahmin edilebilmişti ve bu sayede, yangınlar oluşmadan önce belirlenen bölgelerde önlemlerin alınması mümkün hale geldi.

Ayrıca yangın riski haritalama modeli üzerinde günde iki defa güncelleme yapılarak, risk haritasının güncel verilerle donatılması ve böylece daha doğru ve güvenilir tahminler ortaya çıkarılması sağlanmış oluyor.

Projenin ikinci aşamasında, orman yangınları sırasında optimum kaynak transferi yönetimi üzerinde odaklanıldı. Yangın esnasında kaynakların etkili şekilde alevlere müdahalesi için risk haritaları baz alındı. Bu kapsamda, kaynakların yangın alanına mümkün olan en kısa sürede transferi sağlanarak alevlerin büyümesinin önlenmesine katkı sağlandı.

Ayrıca, daha düşük riskli bölgelerden kaynakların tamamlanması ve paylaşılan kaynakların etkili yönetilmesi için orman yangını​ risk haritasından yararlanıldı. Böylece akıllı kaynak yönetimiyle minimum maliyetle maksimum verimlilik sağlanmasına katkı verildi.

(ANADOLU AJANSI)

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...