Tgrt Haber

Yıllardır düşünülüyor: Kasırgaların içine roket atarsak engelleyebilir miyiz?

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
25 Eylül 2023 12:51 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 12:54
Yıllardır düşünülüyor: Kasırgaların içine roket atarsak engelleyebilir miyiz?

Kasırgaların içine roket atarsak onları durdurabilir miyiz? Bu soru, son yıllarda artan kasırga sayısı ve verilen zararlar nedeniyle birçok insanın aklına geliyor.. Ancak bu fikir, hem bilimsel hem de pratik açıdan pek mantıklı değildir. İşte nedenleri

Dünya’da yaşanan büyük afetlerden biri kasırgalardır. Enerjisi çok büyük olan bu kasırgalar, suyun ısınması ve buharlaşmasıyla başlar. 

Buharlaşan su, havayı nemli ve hafif hale getiriyor. Daha sonra  bu nemli hava, daha soğuk ve daha yoğun havanın üzerine yükselir. Bu yükseklikte, düşük bir hava basıncı bölgesi oluşur ve bu kasırganın oluşumudur. Peki kasırgaların içerisine roket​ atılırsa engelleme şansımız olur mu?

ROKET ATMA FİKRİ, KASIRGILARI ENGELLER Mİ?

Kasırgalara roket atma fikri, ilk olarak 1940'larda ABD’de ortaya atıldı. O zamandan bu yana, çeşitli yöntemler geliştirildi ve test edildi. Ancak bu çözüm, günümüzde hala pratik değil.

Kasırganın, herhangi bir zarar vermeden önce nasıl yok edilebileceği veya dağıtılabileceği konusunda yüzlerce araştırma yapıldı. En popüler teorilerden biri, büyük ölçekli bir patlama, bomba veya roket kullanarak kasırganın içine yeterli enerjiyi göndererek onu etkisiz hale getirmektir. Peki bu işe yarar mı?

Yıllardır düşünülüyor: Kasırgaların içine roket atarsak engelleyebilir miyiz?

Enosonhaber’in aktardığına göre Kasırgaların tam olarak nasıl oluştuğuna dair hala bilgi eksikliği var, bu da onları hem gizemli hem de ölümcül kılıyor. Daha uzun ömürlü olma eğiliminde olan diğer tropik fırtınaların aksine, kasırga​ tahminleri oldukça belirsiz. Öyle ki kasırgalar saniyeler içinde oluşup kaybolabilirken, diğerleri bir saatten fazla bir süre boyunca karayı kasıp kavurabilir.

Ortalama baz alındığında kasırgalar on dakikadan az sürüyor, ama bu süre içinde yine de çok fazla yıkıma neden olabilir.

Bunlar normal bir fırtınanın koşullarına benzer, ancak aşırı rüzgarlar da dahil edildiğinde, kasırgaların ana kaynağı olan süper hücreli fırtına​ ortaya çıkar.

Kasırga Roket Atılarak Yok Edilebilir Mi?

Bu fikir, ilk olarak 1961 yılında Amerikalı meteorolog Jack W. Reed tarafından ortaya atılmıştır. Reed, kasırganın gözündeki alçak basınçlı havayı yüksek basınçlı havayla değiştirmek için nükleer bir roket kullanmayı önermiştir. Böylece, kasırganın enerji​ kaynağı kesilmiş ve dağılması sağlanmış olacaktır.

Ancak bu yöntemin pek çok sorunu vardır. Öncelikle, kasırganın merkezine roket atmak için doğru zamanlama ve koordinasyon gereklidir.

Yıllardır düşünülüyor: Kasırgaların içine roket atarsak engelleyebilir miyiz?

Kasırgalar, hızlı ve öngörülemez bir şekilde hareket edebilirler. Bu da roketin hedefi ıskalamasına veya kasırganın gücünü artırmasına neden olabilir. İkinci olarak, roketin patlaması sonucu ortaya çıkacak radyasyon, çevreye ve canlılara zarar verebilir. 

Üçüncü olarak, roketin patlaması, kasırganın yapısını değiştirmek yerine, onu daha da güçlendirebilir. Çünkü roketin patlamasıyla oluşan ısı, kasırganın enerji kaynağı olan buharlaşmayı artırabilir.

Sonuç olarak, kasırga roket atılarak yok edilemez. Aksine, bu yöntem daha fazla zarara yol açabilir. Kasırgalarla mücadele etmenin en iyi yolu, onları önceden tahmin etmek ve önlem almaktır.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...