Tgrt Haber

YouTube'da videolar için yeni özellik: Yapay zeka dublaj yapacak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
23 Haziran 2023 11:51 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 11:52
YouTube'da videolar için yeni özellik: Yapay zeka dublaj yapacak

Google'ın deneysel projeler geliştiren Area 120 ekibi, YouTube için tasarladığı yapay zeka aracıyla videolara dublaj eklemeyi kolaylaştırmayı hedefliyor.

Dünyanın en popüler video paylaşım platformu YouTube​'da farklı dillerdeki videoları altyazı seçeneğiyle izleyebiliyorsunuz. Fakat altyazılar her videoda olmadığı gibi, her dilde de kullanılamıyor ve bu nedenle izleyiciler hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar.

Google bu soruna çözüm olarak kısa bir süre önce YouTube'a 'dublaj' seçeneği ekledi. Artık altyazı olsun veya olmasın, videolara dublaj eklenebiliyor ve bu sayede izleyiciler içerikleri kendi dillerinde rahatça izleyebiliyor. Tabii videoya dublaj eklemek de kolay değil ve şirket bu süreci pratikleştirecek bir özellik geliştiriyor.

DUBLAJI DA YAPAY ZEKA​ YAPACAK

Google'ın deneysel projeler geliştirmekle sorumlu olan Area 120 kuluçka merkezinin hayata geçirdiği "Aloud" isimli yapay zeka aracı, YouTube'daki videolar için otomatik olarak dublaj üretiyor.

Aloud'un web sitesinde yer alan bilgiye göre sistem, videonun önce analiz edilerek metin haline getirilmesi yoluyla çalışıyor. Yani videonun transkriptini çıkarıyor, ardından bu metni seslendirerek dublaj şeklinde videoya ekliyor. Tabii süreci baştan sona yapay zeka hallettiği için birkaç dakika içinde tamamlanıyor.

Ayrıca içerik üretici isterse metni düzenleyebiliyor ve yapay zeka hatalı bir cümle oluşturmuşsa bunu düzeltebiliyor. Böylelikle daha kusursuz bir dublaj işlemi yapılmış oluyor. Aloud'un geliştiricileri şu anda İngilizce videoları İspanyolca ve Portekizce'ye çevirebildiklerini, önümüzdeki süreçte daha fazla dil desteği ekleyeceklerini aktardı.

Yeni sistem YouTube'daki "otomatik altyazı" işlevine benziyor. İçerik üretici tarafından altyazı eklenmemiş videolara otomatik olarak altyazı üreten bu özellik Türkçe dahil pek çok dilde kullanılabiliyor. Hatta YouTube, mevcut bir altyazıyı kullanıcının belirlediği herhangi bir dile dahi çevirebiliyor.

Area 120 ekibi tarafından geliştirilen Aloud başarılı olursa 2024'ün başlarından itibaren daha fazla dil desteğiyle yaygınlaşacak. Bununla birlikte Google'ın bu kuluçka merkezi Gmail, Google AdSense, Google News ve Google Cardboard gibi çok sayıda başarılı projenin ortaya çıkmasını da sağlamıştı.

Kaynak: The Verge, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: The Verge

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...