Yurt dışı iPhone alımı patladı: Fiyat farkı 20 bin lirayı aşıyor, kullanıcılar başka ülkeye yöneliyor!
Apple'ın Türkiye'de sattığı iPhone'ların çok yüksek fiyatlı olması, vatandaşları alternatif çözümlere yönlendirdi. Bunlardan biri de yurt dışı cihaz alımı. Binlerce kişi, çareyi başka ülkelerde aradı.
Türkiye'de satılan tüketici elektroniği, artan vergiler ve döviz kurundan dolayı erişilmesi zor bir hale geldi. Bunun son örneği Apple'ın Türkiye'de yaptığı zamlar ve son tanıtılan iPhone 14 serisi. 31 bin TL'den başlayan iPhone 14, geçmiş dönemde satılan iPhone'ların neredeyse iki üç kat daha fazla fiyata sahip.
iPhone kullanıcı kitlesi Türkiye'de bir hayli fazlayken, kullanıcılar yeni modellere uygun fiyattan erişmek istiyor. Elbette bunun için de alternatif yollara başvuruluyor.
VATANDAŞ, YURT DIŞI IPHONE TERCİH EDİYOR
Dünya gazetesinden Yener Karadeniz'in haberine göre; Halihazırda kimi modelde yüzde 100’ü aşan vergi oranı ve taksit sınırı yolcu beraberinde getirilen telefon sayısında rekora yol açtı. Diğer yandan pasaport kaydı için Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan gibi ülkelerde ise adeta iPhone turizmi oluştu.
Pasaport kaydıyla telefon almanın yanı sıra, klonlanmış IMEI'ye sahip yurt dışı modellere de talep bir hayli fazla. IMEI numarası değiştirilmiş ya da kopyalanmış telefon sayısı zirveyi gördü. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre 10 milyona yakın resmi satışa karşın bu yılın tamamında en iyi ihtimalle klonlanmış telefon sayısı 3,9 milyonu, yolcu beraberinin ise 500 bini aşması bekleniyor. Yeni yılda artması beklenen pasaport kayıt ücretin bu rakamı daha da yukarı çekmesinden endişe ediliyor.
FİYAT FARKI BİR HAYLİ FAZLA
128 GB’lık iPhone 14 Pro Max, yüzde 96’si vergi olmak üzere 43 bin 999 TL'lik bir fiyat ile Türkiye'de satışa çıktı. Hesaplamalara göre, aynı cihaz ABD’den alındığında bin 999 dolara (20 bin 426 TL) tekabül ediyor. Kullanıcının yurt dışından getirdiği cihazı kendi pasaportuna kaydetmesi ile bu fiyata 2 bin 732 TL harç ve 117 TL Özel İletişim Vergisi ekleniyor ve fiyat 23 bin 275 TL’ye çıkıyor. Dolayısıyla tüketici aynı telefonu yurt dışından alarak 20 bin TL’den fazla kâr elde edebiliyor.