Tgrt Haber

Yüz şekli böyle olanlara iyi haber! Doğuştan sahip olabilirsiniz

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: news.stv.tv
26 Ocak 2024 15:09 - Güncelleme : 27 Ocak 2024 21:17
Yüz şekli böyle olanlara iyi haber! Doğuştan sahip olabilirsiniz

İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, yüz özelliklerinin sosyal sınıf algısı ve insanların toplumsal sınıf durumu hakkındaki kalıplarla nasıl ilişkilendirildiğini ortaya koydu.

Araştırmalar, insanların diğer insanların sosyal sınıf durumları hakkında hızlı bir izlenim edindiklerini ve bunun önemli sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. Ancak bu izlenimleri özellikle neyin yönlendirdiği ve bunların zararlı veya avantajlı stereotiplerle ilgili yargılarla ilişkisi bilinmiyordu.

Glasgow Üniversitesi tarafından yürütülen ve APA Journal of Experimental Psychology: General'da yayınlanan yeni çalışmada, algıya ve veriye dayalı bir yöntem kullanılarak, sosyal sınıf durumuna ilişkin algıların belirli 3 boyutlu yüz özellikleri tarafından yönlendirilebileceği belirtildi.

Üniversitenin Psikoloji ve Sinir Bilimi Fakültesi'nden bir ekibin yürüttüğü araştırma, bir kişiyi neyin zengin veya fakir gösterdiği ve bu görünümlerin, basmakalıp bir şekilde sosyal sınıfla bağlantılı olan yeterlilik, sıcaklık, baskınlık ve güvenilirlik algılarıyla nasıl bağlantılı olduğu sorusuna odaklandı.

YÜZÜNÜZÜN ŞEKLİ, KARŞI TARAFA "ZENGİN" OLDUĞUNUZU GÖSTEREBİLİR

Genellikle "fakir" olarak algılanan yüzler, daha geniş, daha kısa ve daha düz olma, ağızları çökük ve daha koyu, daha soğuk tenli olma gibi belirli özellikler sergiliyordu. Bu özelliklerin her biri aynı zamanda yüzlerin daha beceriksiz, soğuk veya güvenilmez görünmesine de neden oluyordu.

Yüz şekli böyle olanlara iyi haber! Doğuştan sahip olabilirsiniz

Buna karşılık, zengin olarak algılanan yüzler daha dar ve uzundu, ağızları yukarı dönüktü ve tenleri daha açık, daha sıcaktı. Bu özellikler, yüzün yeterli, sıcak ve güvenilir görünmesini sağlıyordu.

Çalışmanın yazarlarından Dr. R. Thora Bjornsdottir, "Yüksek veya düşük sosyal sınıf statüsüne sahip olarak algılanan insanlar, genellikle sırasıyla "avantajlı" veya "dezavantajlı" özelliklere sahip olarak değerlendiriliyor. Sadece yüzün görünümü bile bu tür yargılatı tetikliyor. Ve bunun, daha düşük sosyal sınıftan olduğu düşünülen kişileri dezavantajlı duruma düşürmek de dahil olmak üzere önemli etkileri olabilir." diye konuştu.

'Sosyal Sınıf Algısı Stereotiple İlgili Yüz Özellikleri Tarafından Yönlendiriliyor' başlıklı çalışma, APA Journal of Experimental Psychology: General'da yayınlandı.

Kaynak: news.stv.tv
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...