Nikah kıyamadı, iş bulamadı, askerlik yapamadı… Erkek olduğuna kimseyi inandıramadı
Giresun’da doğan ve isminden dolayı nüfus memuru tarafından kadın kimliği verilen Kumral Bodur, yıllarca resmi kurumlarda kadın olarak kayıtlı kaldı. Bu kimlik sebebiyle resmi nikah kıyamayan, askerliğini yapamayan ve çocuklarını kendi üstüne kaydedemeyen Bodur, ancak 38 yıl sonra erkek olduğunu ispatlayabildi.
Giresun’da dünyaya gelmesinin ardından isminden dolayı nüfus memurunun kız bebek zannederek pembe kimlik verdiği Kumral Bodur, yıllardır verdiği hukuk mücadelesini kazandı. Okula bu kimlikle giden ve ilk 2 evliliğini pembe kimliği yüzünden resmi olarak gerçekleştiremeyen Bodur, askerliğini de yapamadı. Başvurduğu işlerden de yıllardır olumsuz cevaplar alan Bodur, 38 yılın sonunda hukuk mücadelesini kazanarak erkek kimliğine kavuştu. Nihayet 3. Evliliğinde resmi nikah kıyabilen Bodur, 2 çocuğunu da kendi üzerine kaydettirdi.
“OKUL BİTSİN KENDİ DEĞİŞTİRİR”
Sabah’ın haberine göre, 1972 yılında Giresun’da dünyaya gelen ve nüfus müdürlüğünde yapılan hata sebebiyle 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalışan Kumral Bodur, "Rahmetli babam Salim Bodur, yıllar önce nüfus müdürlüğüne giderek oğullarım Ümral, Arif, Kadir, Kumral, Bekir, Ali Bodur'a kimlik çıkartacağım demiş. Daha sonra nüfus müdürlüğü çocuklarının kimliklerini hazırlamış. Babam kimlikleri almak için nüfus dairesine gitmiş ve zarfın içine konulmuş hazırlanan kimlikleri alıp köye gelip, ağabeylerime, kardeşlerime ve bana kimliklerimizi vermiş. Baktığımızda herkesin kimliği mavi, benim pembe çıktı. O zaman ilkokula başlamıştım. Kimliğimi gören öğretmenim bana ‘Babana söyle sana kız kimliği çıkarmış, bunu değiştirsin, okula öyle gel" dedi. Babam da öğretmene ‘siz okutun çocuğumu, okul bitsin kendi değiştirir’ dedi.
“15 HAKİM, 19 SAVCI DEĞİŞTİ, BENİM KİMLİĞİM DEĞİŞMEDİ”
İlkokulu bitirdikten sonra bir lokantada işe girdiğini ve çalıştığı yere hâkimlerin, savcıların geldiğini söyleyen Bodur, “Onlara sorunumu anlattım. Kimliğimi değiştirmek için mahkemeye gittim. Her hâkim ve savcı duruşmada ‘biz halledeceğiz, değiştireceğiz’ dediler ama 38 yıl kadın kimliğimi bir türlü değiştiremedim. Bu zamana kadar mahkemelerde 15 hâkim ve 19 savcı değişti ama benim kimliğim değişmedi.” Dedi.
“İKİMİZ DE KADIN GÖRÜNDÜĞÜMÜZ İÇİN RESMİ NİKAH KIYAMADIK”
18 yaşıma geldiğinde evlenmek istediğini fakat evleneceğim kızın ailesine pembe kimlikli olduğundan bahsetmediğini, böylece nikâhsız olarak düğün yapıp evlendiklerini söyleyen Bodur, sonraki süreçte yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
“Eşimle nikahı biraz zaman sonra yaparız dedik. Çünkü mahkeme kararıyla pembe nüfus cüzdanım düzeltilir, mavi erkek cüzdana dönüşür, o zaman evlilik işlemlerini yaparız diye düşünüyorduk. Eşime bu durumu anlattığımda mahkemenin karar vereceğini ve bu durumun düzeltileceğini söyledim. Evde ikimiz de kadın göründüğümüz için resmi nikâh kıyamadık.”
“4 ÇOCUĞUMU DA ABİMİN ÜZERİNE KAYDETTİK”
“Sonra benim çocuğum oldu ama kimlik çıkartamıyor, kendi üzerime alamıyordum. Hastaneden doğum belgesini alıp, ağabeyimin üzerine kimlik çıkarttık.6 ay sonra ağabeyimin çocuğu oldu ve onun da kimliğini çıkarttık. Benim 6 ay sonra bir çocuğum daha oldu. Bu kez nüfus dairesine gittiğimizde nüfus memuru, hastane kâğıdını verdiğimizde yaptığı incelemede nüfus müdürünü çağırdı ve ona ‘bunlar her 6 ayda bir düzenli olarak çocuk üzerlerine geçiriyorlar’ dedi.”
“Ağabeyime ‘kaç çocuğun var’ diye sorduğunda ağabeyim iki olduğunu söyledi. Ben de ağabeyime ‘4 çocuğun var abi’ dedim. Müdür ‘kaydet’ dedi ve ikinci çocuğumu da ağabeyimin üzerine kaydettim. 2 imam nikâhlı eşimden 4 çocuğumu da ağabeyimin üzerine kaydettik.
“BU KADAR KOLAYSA NİYE 38 YILDIR ÇİLE ÇEKTİM”
Bu hayatın onu çok yorduğunu söyleyen Kumral Bodur," Sigortam yok, askerlik yapamadım, asker kaçağı oldum ve mahkeme bir türlü bitmek bilmiyordu. En son 2010 yılında Güneydoğu'da inşaat işinde çalışırken şirket tarafından sigorta yapılacağı sırada benim kadın kimliğinde olduğum anlaşıldı. Ben ise kardeşimin kimliğinin fotokopisiyle gezerdim. Bulancak'taki avukatım beni 3 gün sonra aradı ve bana en yakın nüfus müdürlüğüne gidip, kimliğini değiştirebilirsin dedi. 38 yıllık hasretim o gün sona erdi. Hemen nüfus müdürlüğüne gidip, benim kimliğim kayboldu dedim ve bana kimlik çıkartmasını söyledim. O memur da bilgisayara girerek işlem yapıp bana erkek kimliği verdi. Ben yine kimliğin sahte olabileceğini düşündüm. Kimliği elime alınca 38 yılın şaşkınlığı oldu. Bu kadar kolay ise ben 38 yıl niye bu kadar çile çektim dedim.” Şeklinde konuştu.
11 AY HAPİS CEZASINI 3 GÜN YATTI
2 kez nikâhsız olarak evlenen ve 2 eşinden çocukları olan fakat 2 eşinin de resmi nikah yapamadığı ve aile içi şiddet yaşanması nedeniyle kendisinden ayrıldıklarını söyleyen Bodur, “Bu süreçte mahkeme bana şiddet uyguladığım nedeniyle 11 ay hapis cezası verdi. Cezaevine girdikten 3 gün sonra beni serbest bıraktılar. Çünkü kadın kimliği ile girdiğim cezaevinde erkek koğuşunda kaldım. Bu hatayı düzeltmek için beni gece vakit serbest bıraktılar. Ben de anlayamadım. Erkek olduğumu 38 yıldır ispatlayamadım. Çeşitli hastanelere gönderildim ama bir türlü ‘erkek'tir diye onay verilmedi. Ben de onlara ‘bu kadar çocuğu kim yaptı’ diye soruyordum.”
"8 ÇOCUĞUM OLDU, 2’Sİ ÖLDÜ, 4’Ü ABİMİN ÜZERİNE"
“Bu süreçte nikahsız olarak evlendiğim ilk eşimden 5 çocuğumuz oldu. Bunlardan 2 si vefat etti ve sonra resmi nikah yapamadığımız için ayrıldık. İkinci olarak başka birisiyle yeniden nikahsız evlendim. Bir çocuğumuz oldu ve ondan da aynı sorundan dolayı ayrıldım. En son ise 2010 yılında kadın kimliğimi erkek kimliği olarak değiştikten sonra 3.kez resmi nikah yaparak evlendim ve 2 çocuğum dünyaya geldi.2 çocuğumu resmi olarak üzerime kaydettirebildik. Bu zamana kadar ise toplam 8 çocuğum oldu,2 si öldü. Diğer 4 çocuğum ağabeyimin üzerine gözüküyor. Onları da üzerime kaydettirebilmek için mahkemeye başvurdum. Onlardan gelecek cevabı, kararı bekliyorum.” Dedi.
“ÖMRÜM BOYUNCA UNUTAMAM”
38 yıldır askerlik lafının kendi yanında geçmesini çevresindekilere yasakladığını söyleyen Bodur, “Çünkü kadın kimlikli olduğum için askere gidemiyordum. Çocuğumun askerlik çağı geldi fakat ben askere gidemiyordum. Erkek kimliğimi aldıktan sonra asker kaçağıyım diyerek geçen yıl askerlik şubesine gidip ‘ben askere gitmek istiyorum’ dedim. Askerlik şubesi beni Manisa Batı kışlada askerlik yapmaya gönderdi. Oraya büyük bir heyecanla gittim. Askerliğe başladım fakat askerler hep bana bakıyordu, ‘kim bu yaşlı adam’ diye konuşuyorlardı. Orada 26 gün sonra komutanlar bana ‘askerliğin tamamlandı, teskere oldun, gidebilirsin’ dediler ve Bulancak'a geldim. Şu an Bulancak belediyesinde işçi olarak çalışıyorum. 38 yıl yaşadığım sıkıntıları ömrüm boyunca unutamam,” ifadelerini kullandı.