Araç sahiplerinin 'haciz' oyunu bu defa şaşırttı: Araç değil, motor bırakıldı
Türkiye'nin bazı kentlerinde haciz nedeniyle bağlanan otomobillerin, sahipleri tarafından türlü oyunlarla geri almaya çalıştığı ortaya çıktı. Bazı araç sahiplerinin, araçlarının iç aksanını, motor, tekerler ve koltuklarını çıkardıktan sonra yol kenarına bıraktığı ve polise 'şüpheli araç' ihbarında bulunarak yediemin ihalesine giren araçlarını ucuz fiyata aldığı belirlendi. Ancak bunlar dışında en ilginç olay ise bir araç motoru oldu. Şu ana kadar parçalanmış, boşaltılmış araçla karşılaşan yediemin otopark sahipleri bile şaşırdı.
Türkiye'nin bazı kentlerinde haciz işlemi yapılan ve yediemin otoparklarında bağlanan araçların, sahipleri tarafından türlü oyunlarla geri alınmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Otomobilin iç aksanını, motor,tekerler ve koltuklarını ve hatta direksiyonu dahi sökülen araçları yol kenarına bıraktığı bırakan kişiler, polise 'şüpheli araç' ihbarında bulunuyor. Polis ihbarın belirtildiği adrese gelip yaptığı incelemede aracın yakalama hacizli olduğunu belirleyince araç yediemin otoparkına kaldırılıyor. Burada park edilen araç, düzenlenen ihalede yine sahibi ya da araya soktuğu kişiler tarafından değerinin altında tekrar geri alınıyor.
SADECE MOTOR BULDULAR
Bu yöntemlerden en ilginci ise Antalya'da haciz yakalamalı araç bağlamaya gidildiğinde karşılaşılan araç motoru oldu. Çekiciyle gidilen bölgede araç bekleyen polis ve yediemin görevlileri, sadece araç motorunu görünce neye uğradığını şaşırdı. Çekiciye yüklenen araç yediemin otoparkına alınıp muhafaza altına alındı.
"SAHİBİ DE PLAKASI DA BELLİ DEĞİL"
Söz konusu araç motorunu görünce çok şaşırdıklarını belirten Antalya Otoparkçılar ve Oto Yıkamacılar Derneği Başkanı Hakan Topçu, bu durumun yediemin otoparkları için büyük bir sıkıntı olduğuna işaret etti. Topçu, “Bütün aksamları kayıp. Bunlar yedieminler için sıkıntı. Bunun muhafaza edilmesi, sürekli bir yerden bir yere taşınması, satışının yapılmaması bizim için sıkıntı. Önceden bize parçalanmış araç geliyordu, kasası geliyordu ama ilk defa bir motoru geldi. Diğer kısımlarını parçalayıp satıyorlar. Aracın üzerinde fazla bir borcu var ve o borcu ödeyemeyeceğinden neyi kurtarırsam kardır hesabı yapıyor. Yarın icra dairesi buna karşı nasıl bir ödeme yapacak onu da bilmiyoruz. Sahibi de, aracın plakası da belli değil” diye konuştu.
ŞASEDEN YAKALAMA OLDUĞU BELİRLENİYOR
Topçu, “Vatandaş aracını kendisi söküyor ve aksanlarını bir yerde muhafaza ediyor. Aracı parçaladıktan sonra bir yere park ediyorlar ve kendilerini ihbar ediyorlar. Uzun süre terk edilmiş araç olduğunu söylüyorlar. Polis gittiği zaman aracın şasesinden yakalama olduğunu belirleyip yediemin depolarına teslim ediyor. Ardından tekrar ihaleye girip ucuza alarak muhafaza ettiği aksanları takarak aracını kullanıyor” ifadesini kullandı.
Topçu, İcra İflas Kanunu'nda düzenlemeler yapılması gerektiğini, yönetmeliklerde aksaklıklar olduğunu belirtti.