Baraj suyu çekildi, tarihi kilise ortaya çıktı
Elazığ-Tunceli arasında bulunan Keban Barajı'nın suyu kuraklık nedeniyle çekilince, baraj gölünün kıyısındaki vadide bulunan Miyadin Kilisesi gün yüzüne çıktı.
Elazığ ile Tunceli arasındaki Keban Baraj Gölü'nün su seviyesinin düşmesi ile Çemişgezek sınırlarında yer alan Miyadin Kilisesi, ilk defa tamamen gün yüzüne çıktı. Vadi içerisinde 4 duvarı ile halen varlığını koruyan kilise, doğası, konumu ve manzarası ile de dikkat çekiyor.
Keban Baraj Gölü'nün su seviyesi çekildi, Çemişgezek sınırındaki Alçılı köyü Gemici bölgesinde tarihi Miyadin Kilisesi ortaya çıktı. Vadide 4 duvarıyla hâlâ ayakta duran kilise, konumu ve manzarası ile göz kamaştırıyor.
300 senelik geçmişi olduğu düşünülen kilisenin su altında kalmasına karşın yapısında bozukluk yaşanmamış olması şaşırttı. Kiliseye 2,5 saatte yürüyerek veya tekneyle ulaşılabiliyor. Bölge halkı Elazığ, Tunceli ve Erzincan üçgenindeki yeşil vadide bulunan kilisenin turizme kazandırılmasını talep ediyor.
"5 yaşındayken sadece duvarını görebiliyorduk"
Kilisenin Alçılı köyünde yer aldığını söyleyen köy sakinlerinden Fatih Karatepe, "Yürüme mesafesi ile 2 saat sonunda Miyadin kilisesine vardık. Yüz yıllar önce yapılmış bir kilisedir. Sular bu sene çok çekildi. Bundan dolayı kilise gün yüzüne çıktı. Yüz yıllardır 4 duvarı da ayakta duruyor. Suyun içerisinde kalmasına rağmen hale kendini korumaktadır. Burası doğal güzelliği ve çevresi ile bulunmaz bir yer. Tarihi ve kültürel bir miras. Bu mirasımızın korunması istiyoruz. Kaymakamımız da kültürel ve doğal miraslarımıza sahip çıkıyor. Bu yüzden teşekkür ederiz. Buranın hiç bu kadar içerisine girememiştik. Çünkü sular altındaydı. Sadece duvarların üstleri gözüküyordu. Buraya ben 5 yaşında gelmiştim. Sadece duvarların üsten görebiliyorduk. İçerisinde bu sene girebildim. Keban barajının suları çekildi burası da gün yüzüne çıktı. Buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
"1 saatte gitseniz bile 2,5 saatte dönemezsiniz"
Kiliseye çıkan güzergâhın oldukça yokuş olduğunu belirten köy sakinlerinden Zekeriya Dilmen, "Bir saatte gidebilseniz bile 2,5 saatte dönemezsiniz. 1,5 kilometrelik bir mesafesi var. Ama çok yokuş olduğu için yürüyerek çok zor gidiliyor. Vadi Erzincan’a kadar devam ediyor. Kilise vadinin suyun kenarında. O vadinin içinden doğan su Kemaliye ilçesine kadar gidiyor. Turist çekebilecek şahane görmeye değer bir yer. Keban barajı dolmadan önce oraya ılıca derdik. O bölgede sıcak su da var fakat barajın altında kaldı. Kilisenin olduğu yer dedemin anlattığına göre 20 ailenin yaşadığı hatta sarrafın bile olduğu köymüş. Çok eski zamanlarda. Çok yıprandı. Defineciler kazmışlar. Taşlarını sökmüşler" dedi.