Tgrt Haber

Boğaz'ın incisi Vaniköy Camii yeniden ayağa kalktı: Açılış için gün sayıyor

19 Ocak 2023 10:27 - Güncelleme : 19 Ocak 2023 10:40
Boğaz'ın incisi Vaniköy Camii yeniden ayağa kalktı: Açılış için gün sayıyor

İstanbul'da Boğaz'ın incisi olarak nitelendirilen ve iki yıl önceki yangında ağır hasar alan tarihi Vaniköy Camii'ndeki restorasyon çalışmalarında sonra gelindi. Yaklaşık 18 ay önce başlatılan çalışmalar sonucu küllerinden yeniden doğmaya hazırlanan tarihi caminin, önümüzdeki ay açılacağı öğrenildi.

İstanbulÜsküdar​'da Boğaz​'ın incisi olarak nitelendirilen ve 2020'de çıkan yangında ağır hasar alan 358 yıllık Vaniköy Camii, kapılarını açmak için gün sayıyor.

Bölgenin simge yalı camilerden olan Vaniköy Camii’nde, başlatılan restorasyonun yüzde 90’ı tamamlandı. Önümüzdeki ay açılması planlanan tarihi Vaniköy Camii'nin açılışı ile birlikte üst katında yaklaşık bin 600 nadide kitabın bulunduğunu bir kütüphane de hizmete girecek. Aslına uygun olarak ayağa kaldırılan tarihi caminin enkazından çıkan tahrip olmuş ahşaplar da peyzaj alanında aydınlatma olarak kullanılırken bazı parçalar Hünkar Kasrı’nda sergilenecek.

Boğaz'ın incisi Vaniköy Camii yeniden ayağa kalktı: Açılış için gün sayıyor

'VANİKÖY'ÜN AYRI BİR YERİ VAR'

Kalyon Vakfı ile İstanbul Vakıflar 2’nci Bölge Müdürlüğü ve Mehmed Vanî Vakfı arasında imzalanan “Restorasyon Protokolü” kapsamında son aşamasına gelinen Vaniköy Camii’nde basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Kalyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, “Mukimi olduğumuz, içerisinde ticari faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz bölgelere sorumluluk duygusu besliyoruz. Bu sorumluluğumuzu en çok ihtiyaç duyulan alanlarda ortaya koyarak şehrimizin eşsiz önemli mekanlarını daha nitelikli bir halde halka kazandırmak bizim çok büyük bir mutluluğumuz ve amacımız. Bu noktada bugüne kadar yaptığımız birçok aslına ihya projesi oldu fakat Vaniköy Camii İstanbul’da 11 yalı camiden biri olması hasebiyle ve 358 yıldır hayatta olan bir yapı olması hasebiyle bizde çok ayrı bir yeri var" ifadelerini kullandı.

Boğaz'ın incisi Vaniköy Camii yeniden ayağa kalktı: Açılış için gün sayıyor

BELGESELİ YAPILACAK

Proje sürecini anlatan bir belgesel yapılacağını kaydeden Kalyoncu, "Belgesel Türkiye’deki en iyi belgesel yapımcılarından birinin elinden çıkacak ve sunuculuğunu da Yetkin Dikinciler yapacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...