Tgrt Haber

Deprem etkisiyle doğal göl oluştu! 15 metre

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
09 Ağustos 2023 14:17 - Güncelleme : 09 Ağustos 2023 14:40
Deprem etkisiyle doğal göl oluştu! 15 metre

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, coğrafyayı da değiştirdi. İslahiye'de meydana gelen heyelan, vadide doğal gölet oluşturdu.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş​ merkezli meydana gelen ve "Asrın Felaketi" olarak adlandırılan 7,7 ve 7,5'lik iki depremin, ardında bıraktığı tahribat büyük oldu. On binlerce insanını kaybeden Türkiye, tarihe acı şekilde kazınan bugünün yasını tutmaya devam ederken, depremin coğrafyayı da değiştirdiği ortaya çıktı. 

KÖY İÇİN TEHLİKE OLUŞTURDU

TRT Haber'in haberine göre, Gaziantep​'in İslahiye​ İlçesinde depremin ardından meydana gelen heyelan​, vadide doğal gölet oluşturdu. Köylerin su altında kalma tehlikesi nedeniyle 15 metre derinliğindeki gölden su tahliyesi yapıldı. Depremin etkisiyle dev kayalar yerinden oynadı. Dağdan düşen kaya ve tonlarca toprak derenin önüne set oldu. Heyelan aynı zamanda, iki dağ arasındaki geçişi kapatırken. elektrik direkleri su altında kaldı. İdilli deresindeki taşma riski, çevredeki köyleri tehdit edince de harekete geçildi.

Deprem​ felaketinin hemen ardından dağlardan kayan toprak parçası ve kaya parçalarının oluşturduğu doğal gölden dolayı birçok köy sel taşkınıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak göletten su çekmeye başlayan DSİ ekiplerinin aldığı tedbirler sayesinde 15 metre seviyesine çıkan doğal gölün su seviyesi 5 ayda 6 metreye çekildi. Taşkın ve 5 köyün su altında kalma riski ortadan kaldırıldı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...