Tgrt Haber

Fakirlik yüzden okunuyor! Ne giyerseniz giyin yüzünüz ele veriyor

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Webtekno
28 Ocak 2024 09:30 - Güncelleme : 28 Ocak 2024 09:31
Fakirlik yüzden okunuyor! Ne giyerseniz giyin yüzünüz ele veriyor

Yeni bir araştırmaya göre belirli yüz özellikleri insanların zengin ya da fakir olduğu yönünde sinyaller veriyor. Giyiminiz ne kadar  iyi olursa olsun yüzdeki detaylar maddi durumunuz hakkında karşı tarafta önyargı oluşturuyor.

Yeni tanıştığmız biri ile ilgili ilk intibayı dış görünüşünden elde ederiz. Pek çok insan iyi bir intiba bırakmanın temiz ve şık kıyafetlerden, iyi bir saç kesiminden ya da güzel bir kokudan geçtiğini düşünür. Ancak İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nde tarafından yapılan bir araştırma dışarıya verdiğimiz izlenim konusunda yüzümüz de oldukça etkili.

GENİŞ VE KISA ALIN DEZAVANTAJ

Webtekno'nun derlediği habere göre Batı Avrupa'da ve yalnızca beyaz tenli insanlarla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları ilginç veriler sunuyor. Buna göre hemen herkesin "sade" gözüktüğü vesikalık fotoğraflar bile sosyal statümüzü yansıtabiliyor .

Bir kişinin sosyal sınıfını neyin gösterdiği sorusuna cevap aayan araştırma, en kaba haliyle neye göre fakir ya da zengin gözüktüğümüzü açıklamaya çalışıyor. Katılımcılara göre daha geniş ve kısa, düz bir yüz, aşağı dönük bir ağız ve koyu, soğuk ten rengi, daha düşük sosyal sınıfla ilişkilendiriliyor. Söz konusu nitelikler, daha yeteneksiz, daha soğuk ve daha güvenilmez kişilikle de ilişkilendiriliyor.

Fakirlik yüzden okunuyor! Ne giyerseniz giyin yüzünüz ele veriyor

Bunun aksine daha dar ve uzun yüzler, yukarıda dönük bir ağız, daha açık ve sıcak ten rengi de yüksek sosyal statü ile ilişkilendiriliyor. Ayrıca bu yüz özelliklerine sahip kişilerin daha yetenekli, daha sıcak ve daha güvenilir kişiler olduğu öngörülüyor.

İŞ GÖRÜŞMELERİNE DİKKAT! 

Araştırmanın yazarı Dr. R. Thora Bjornsdottir, "Bu tür yargılar, sadece yüz görünümüne göre bile oluşturulmaktadır. Bunun, daha düşük sosyal sınıftan olduğu düşünülen kişilerin dezavantajlı duruma düşürülmesi de dahil olmak üzere, önemli sonuçları olabilir" diyerek araştırmanın önemine vurngu yapıyor.

Nitekim iş görüşmesi veya mülakat gibi önemli görüşmelerde kişilerin yalnızca görünüşlerine bakılarak düşük ya da yüksek sosyal sınıftan olduğunun düşünülmesi, kişilere hayatlarında önemli avantajlar ve dezavantajlar getirebiliyor.

Kaynak: Webtekno
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Taner sayil28 Ocak 2024 12:09

Ne elbiseler gördüm içlerinde insan yok ne insanlar gördüm üstlerinde elbise yok,maalesef zamanın hastalıği,insanlık ne hale gelmiş.

Sonraki Haber Yükleniyor...