Tgrt Haber

Görenleri şaşkına çevirdi: Pilotların korkulu rüyası 2 kentte ortaya çıktı

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
22 Kasım 2023 10:52 - Güncelleme : 22 Kasım 2023 15:37

Antalya ve Bitlis’in Tatvan ilçesi semalarında mercek bulutu görüntülendi. UFO ve fincana benzetilen mercek bulutları daha çok pilotları ürkütüyor. Pilotlar güvenli uçuş için mercek bulutu oluşan yerlerden sakınıyor.

Mercek bulutları, güçlü hava akımlarının dağ veya tepe gibi engelle karşılaşmasıyla ortaya çıkıyor. Fön rüzgarlarının görüldüğü her türlü coğrafi alanda bu tür bulutları görmek olası. Ancak zaman zaman ortaya çıkan mercek bulutları UFO’yu da andırdığı için vatandaşlar tarafından farklı yorumlara sebebiyet veriyor.  

Antalya’nın Konyaaltı​ ilçesinden de görülebilen ve bir süre bozulmadan kalan bulut, görenlerin ilgisini çekti. Havanın içindeki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı su buharının yoğunlaşıp tekrar buharlaşmasıyla mercek şeklindeki bulut oluşuyor. İngiltere'de atmosfer bilimi üzerine araştırmalar yapan, Manchester Üniversitesi ile Ulusal Atmosfer Bilimleri Merkezi'nde görevli Türk bilim insanı Dr. Doğuşhan Kılıç, Antalya'daki hava olayını değerlendirdi.

“FİNCANA’DA BENZETİLEBİLİR”

Kılıç, bulutun "mercek" (altocumulus lenticularis) adı verilen tür olduğunu söyledi. Mercek bulutunun havanın dalgalanmasıyla meydana geldiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu: "Yatay hareket eden hava dalgasının topoğrafyadaki (dağ zirveleri) yer şekillerine bağlı olarak adeta dalga yapmasıyla yukarı seviyelerde suyun yoğunlaşmasıyla oluşur. Katman katman üst üste konmuş merceklere benzediği için 'mercek bulutları' ismi verilir. Çoğunlukla atmosferin en alt tabakası olan troposferde görülürler. Uzaktan bakıldığında fincana da benzetilebilir. Kutuplardan tropiklere dünyanın her yerinde görülebilir."

Mercan bulutları iki kentte ortaya çıktı.

PİLOTLAR SAKINIYOR

Kılıç, hava taşımacılığında "türbülans", "alçalıcı hava akımı" anlamlarına geldiği için pilotların güvenli uçuş için bu bulutların oluştuğu yükseklik ve konumlardan sakındıklarını sözlerine ekledi.

TATVAN’DA KAR YAĞIŞINDAN SONRA ORTAYA ÇIKTI

Bitlis’in Tatvan ilçesinin semalarında mercek bulutu görüntülendi. Yaklaşık iki gündür aralıklı olarak kar yağışının etkisi altında olan Tatvan ilçesinde kar yağışı sonrası mercek bulutu oluştu. Tatvan’ın Van tarafında oluşan mercek bulutu vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi. İlçe merkezinden uzun süre görülebilen bulut, görenlerin ilgisini çekti.

Birçok kişi gökyüzündeki bu doğa olayını cep telefonlarıyla kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...