66 farklı ülkeden 234 bilim insanı tescilledi: İklim değişikliği son iki bin yıldır görülmemiş vaziyette!
Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nde 66 farklı ülkeden katılım gösteren 234 bilim insanınca yayımlanan rapora göre, küresel ısınma son iki bin yıldır daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaştı.
Aşırı sıcaklar sebebiyle ülkemizde çıkan orman yangınları, vatandaşlar arasında son iki haftadır ana gündem konusu olarak yer bulurken küresel çapta yaşanan iklim değişiklikleri de bilim insanlarını tedirgin ediyor. 200li yılların başından beri mücadele içinde olunan küresel ısınmaya ilişkin bilgilerin kaydedildiği, Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) önceki gün yayımlanan ve 66 frklı ülkeden 234 bilim insanının imzasını taşıyan raporda, iklimin insan faaliyetleri sonucu değiştiği ve bu faaliyetlerin küresel ısınmayı, en azından son 2 bin yıldır görülmemiş bir seviyeye çıkarttığının altı çizildi.
Küresel ısınma için önlem alınmadığı takdirde bazı bölgelerde sıcaklıkların 'yaşanamaz hale gelecek kadar değişeceği' uyarısı ile birlikte AB Yeşil Mutabakat konusunda sıklıkla uyarıda bulunan ve çalışmalar yürüten Ege Genç İş İnsanları Derneği'nin (EGİAD) yaptığı açıklamalar da tescillenmiş oldu. Rapordaki bulgulara göre insanlığın iklim üzerindeki zararlı etkisinin "gerçek" olduğuna işaret edilirken, sera gazlarının atmosfere salınımının devam etmesi sonucu yaklaşık 15 yıl içinde önemli bir sıcaklık sınırı aşılarak dünya yaşanmaz bir hale gelecek. Raporun sonuçlarını değerlendiren EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, kömürden vazgeçerek temiz enerji kaynaklarına dönmenin, doğayı korumanın önemine dikkat çekerek, iş dünyasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
"20 - 30 YIL İÇİNDE DENGELENMESİNİ SAĞLAYABİLİRİZ"
2015'te imzalanan Paris Anlaşması'nın önemini hatırlatan EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, şu ana dek 190'dan fazla devletin onayladığı anlaşmanın, küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derece, hatta sanayileşme öncesi seviye olan 1,5 derecenin altında tutmayı hedeflediğine vurgu yaparak, “Bu hedeflere ulaşmak için dünya ülkelerinin acilen ekonomilerinde değişikliklere gitmesi gerekmekte. Önümüzdeki 10 yıl, gezegenimizin geleceğini güvence altına almak için çok kritik bir süreç. İklim değişikliği artık geleceğin sorunu değil, bugünü ve her bölgeyi etkileyen bir sorun haline geldi. İnsan kaynaklı iklim değişikliği şimdiden dünyanın her bölgesinde birçok aşırı hava ve iklim hareketine yol açıyor. Eşi benzeri görülmemiş seviyede gerçekleşen iklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesi gibi bazı gelişmeleri geri döndürülemez seviyeye getirmekte. Karbondioksit (CO2) ve diğer sera etkisi yapan gazların salınımlarında güçlü ve sürekli azalma sağlayabilirsek, hava kalitesini iyileştirip 20 ila 30 yıl içinde küresel sıcaklıkların dengelenmesini sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
'KARBONSUZ BİR ERKONOMİ'
Küresel ısınmanın 2100 yılı sonrasında da süreceğini belirten Yelkenbiçer, yaz aylarında görülecek ısınma miktarının orta ve kötümser senaryolara göre 80 yıl içinde 3,5 - 6,5 derece arasında değişim göstereceğini ifade etti. Avrupa Birliği tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakat Çağrısı (European Green Deal) ile 2030’a kadar karbon salınımının yüzde 50 azaltılacağı, 2050 yılına kadar ise sıfır karbon salım hedefine ulaşılmasının hedeflendiğini belirten EGİAD Başkanı Yelkenbiçer, Avrupa Birliğinin ‘Yeşil Mutabakat’ adını verdiği bu yeni büyüme stratejisi, sanayiden tarıma, ulaşımdan enerjiye 'karbonsuz bir ekonomi' modeli getirirken, ticareti de yeniden şekillendireceğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Avrupa Komisyonu, bu hedefe yönelik 1 trilyon Euro'luk bir yatırım planı açıkladı. AB’nin bu süreçteki öncelikleri; çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması, sanayide inovasyonun desteklenmesi, özel ve toplu taşıma sektörlerinde ulaşımın temiz, ucuz ve sağlıklı alternatifler ile sunulması, enerji sektörünün karbonsuzlaşması ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, binaların yeşil enerjiye duyarlı hale getirilmesi olarak sıralanmakta. Bu bağlamda Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusu da gündeme gelmekte. Avrupa Birliği, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. Bu bağlamda Ticaret Bakanlığının öncü rol üstlenip, atılacak adımları belirlemek hedefiyle, ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği halinde 'Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı hazırlamasını da çok olumlu buluyoruz”