Tgrt Haber

İyi ki doğdun Nüzhet Gökdoğan... Türkiye'nin ilk kadın astronomunu bize Google hatırlattı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
14 Ağustos 2023 10:34 - Güncelleme : 14 Ağustos 2023 11:03
İyi ki doğdun Nüzhet Gökdoğan... Türkiye'nin ilk kadın astronomunu bize Google hatırlattı

Google'ın Türkiye sayfası, Türkiye’nin ilk kadın gök bilimcisi ve ilk kadın dekanı olan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan’ı anan bir Doodle'a yer verdi.

Goggle Türkiye​, Türkiye'nin ilk kadın astronomu ve kadın dekanı Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan doğumunun 113. yıl dönümünü giriş sayfasına eklediği bir çizimle (Doodle) hatırladı. Doodle’da, gezegen ve kitap görsellerinin yanında Gökdoğan’ın çizgi görseli de yer aldı. Doodle tıklandığında kullanıcılar, 14 Ağustos 1910’da İstanbul’da doğan Gökdoğan’ın hayatı ve başarıları hakkında bilgi ve haberlere ulaşabiliyor.

NÜZHET GÖKDOĞAN KİMDİR?

14 Ağustos 1910 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Hatice Nüzhet Gökdoğan, eğitim hayatına Bezm-i Alem ve Şişli Terakki Liseleri'nde başladı. Orta öğrenimini ise Erenköy Kız Lisesi Fen Şubesi'nde tamamlayan Gökdoğan, 1928 yılında Devlet Bursu kazanarak Fransa'ya gönderildi ve Matematik-Fizik lisansı için eğitim aldı. Lyon'da bulunan kız lisesinde ayrıca Fransızca öğrenimi gördükten sonra, erkek lisesinde Mathèmatiques Spèciales sınıflarına katıldı. Daha sonra Türkiye’ye döndü ve İstanbul Üniversitesi​ Fen Fakültesi’nde Astronomi Enstitüsü’ne ilk Türk doçenti olarak atandı. Ayrıca fakültenin kayıtlarındaki bir numaralı doktora tezinin sahibidir.

İLKLERİN BİLİM İNSANI

Gökdoğan, 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığına seçilerek ilk kadın dekan unvanını aldı. Aynı zamanda Türk Matematik Derneği’nin ve Türk Astronomi Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 1958-1980 yılları arasında Astronomi Kürsüsü başkanlığı yaptı. Bayındırlık Bakanlarından siyasetçi Ali Mukbil Gökdoğan’ın eşi, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın keman profesörü Gönül Gökdoğan’ın annesidir. Gökdoğan, 24 Nisan 2003’te hayatını kaybetti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...