Tgrt Haber

Kestane kabağı kapış kapış satılıyor

29 Eylül 2018 16:22 - Güncelleme : 17 Kasım 2022 13:04
Kestane kabağı kapış kapış satılıyor

Raf ömrü bir sene olan, Bilecik merkeze bağlı 360 rakımlı Kızıldamlar köyünde yetiştirilen kestane kabağı büyük ilgi görüyor. Üretim hedefinin bin ton olduğu kestane kabağının şuan 800 tonu daha tarlasından toplanmadan satıldı.

Bilecik​ merkeze bağlı 360 rakımlı Kızıldamlar köyünde yetiştirilen ve raf ömrü bir sene olan kestane​ kabağının tarladan toplanmadan büyük bölümü satıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün hazırladığı projenin bakanlıkça kabul edilmesinin ardından "İyi Tarım Uygulaması"na geçen çiftçiler, hasadına henüz başlanan kestane kabağı için sabah erken saatlerde tarlaya gidiyor.

BİR YIL BOYUNCA BOZULMUYOR

Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Başkanı Mustafa Gezen, 360 rakımlı köylerinde ürettikleri kabakların bir yıl boyunca bozulmadığını söyledi. Bu yıl verim artışı beklediklerini anlatan Gezen, "2005 yılında kurulan barajla bölgeye gelen su sayesinde üretilen kabak​ miktarı bin tona ulaştı. Biz bu konuda çok iddialıyız, festivallerimizi yapıyoruz. Kabağımızın ne kadar kaliteli, dayanıklı olduğunu gezdiğimiz yerlerde anlatıyoruz." dedi.

HEDEF YİNE BİN TON ÜRETİM

Kabakların yeterli olgunluğa ulaştığında kesim işlemine başlandığını vurgulayan Gezen, şöyle devam etti:

"Kabaklar yeterli olgunluğa ulaştılar. 15 günlük güneşleme evresi için kesimine başladık. Geçen yıl bin ton üretim oldu. Bu yıl hedefimiz bin ton kabak üretimi yapmak. Hedefimizi de yakalayacak gibi duruyoruz. Şu anda daha tarlasında 800 ton kabağımız satıldı, kaporaları alındı. Bunun tamamı iç piyasaya İstanbul, Rize, Çorum, Ankara, Bursa gibi vilayetlere verildi. Kabaklarımız ilgi görüyor ki tarlasında hasat edilmeden alıcı buluyor.Özellikle Türkiye'de tatlıda kullanılıyor ama reçelini böreğini yapan işletmeleri de tanıyoruz. Geçen yıl Bilecik'te lokumda kullanıldığını gördük ve çok güzel oldu. Dondurmada da kullananlar var."

3 BİN DEKARDA ÜRETİM

Yoldaş, il genelinde 3 bin dekar alanda bir üretim söz konusu olduğunu anlatarak, "Bu da yaklaşık olarak 5 bin tona tekabül ediyor. En çok sevindiğimiz konulardan bir tanesi de üretmiş olduğumuz ürünlerin pazar noktasının oluşturulması veya pazara arz ederken istenilen fiyattan sunulmasıdır.  Vatandaşlarımız ürettikleri ürünlerin çoğunu satmış durumda. Pazara sunma konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor." dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...