Yargıtay son noktayı koydu: Kısır inek davası 12 yılda bitti
Bir besici, sigortalattığı altı ineği kısır çıkınca tazminat talep etti. Firma üreticinin talebini reddetti. 12 yıl süren davada Yargıtay son noktayı koydu.
Çiftliğindeki 23 adet süt sığırını 'tarihli çiftlik hayvanları sigortaları poliçesi'yle sigortalanan besici, altı adet süt ineği kısır kalınca sigorta şirketinin kapısını çaldı. Şirket, süt sığırının poliçe tanzim tarihinden önce kısır olduğunu iddia ederek ödeme yapmaya yanaşmadı. Mağdur üreticinin mahkemeye taşıdığı olayda karar 12 sene sonra çıktı.
Bursa’da bir hayvan üreticisi, 5 Ekim 2010’da 23 adet ineğini sigortalattı. Bu ineklerden altısı kısır kalınca, sigorta şirketinin kapısını çaldı. Şirket, hayvanların poliçe tarihinden önce kısır olduğunu iddia ederek ödeme yapılamayacağını bildirdi.
YARGITAY KARARI BOZDU
Bunun üzerine üretici, Asliye Hukuk Mahkemesinin yolunu tuttu ancak bir ret cevabı da oradan aldı. Davacı kararı temyiz edince araya giren Yargıtay, hükmü bozdu. Davaya bakmak zorunda kalan mahkeme “Sigorta şirketi, üreticinin zararının en az yüzde 50’sini karşılamalı” diyerek firmanın altı inek için toplam 8.640 TL tazminat ödemesini kararlaştırdı. Fakat bu sefer de şirket temyize gitti.
12 senedir mahkeme mahkeme dolaşan üreticinin beklediği karar ise geçtiğimiz günlerde çıktı. Yargıtay “Altı adet ineğin bedeli o zamanlar 27.360 TL. Üretici 23 Eylül 2013 tarihli dilekçesi ile bilirkişi heyetince belirlenen 14.400 liralık tazminat tutarını kabul etmiş, buna dava tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanmasını istemiştir. Firmanın temyiz talebi usule ve kanuna uygun değildir. Para, üreticiye faiziyle ödenmelidir” şeklinde hüküm verdi.