Kuraklıkta devrim gibi çözüm!
Gelecek yıllarda dünyanın en büyük ortak sorunu küresel ısınma diyebiliriz. Bu konuda Van'da çalışmalar yapan çiftçi Ramazan Duman bu yıl küresel ısınmaya dikkat çekmek için ilginç bir tarım yöntemi kullanarak, susuz tarımda çözüm yolunu bulduğunu açıkladı.
Her insanın su tasarrufu konusunda daha dikkatli olmasını öneren, 6 yıldır ata tohumu üretimi yapan çitçi Ramazan Duman, çöpe atılan 5 litrelik pet şişelerle hem geri dönüşüme katkı sağlıyor. Hem de susuz tarım yapıyor. Bu yöntemle bir taraftan kuraklıkla mücadele ederken, bir taraftan da geri dönüşüme katkı sağlıyor. Pet şişeleri havadaki nemi suya dönüştürüp bitkinin su ihtiyacını karşılarken, bu yöntemle yüzde 90 civarında su tasarrufu sağlıyor.
‘’TEMMUZ SICAĞINDA BELKİ BİR KEZ SUYA İHTİYAÇ DUYULUR’’
İhlas Haber Ajansı muhabirine konuşan Duman, ‘’Bu yıl küresel ısınmaya dikkat çekmek istedim. Farklı bir üretim yöntemi denedim. Çok az suyla ya da hiç su kullanmadan tarımın yapılabildiğini insanlara göstermiş olduk. Bu fidelere sadece can suyu verildi. Şu ana kadar da hiç suya ihtiyaç duymadılar. Temmuz ayının sıcağında belki bir kez suya ihtiyaç duyacaklardır. Belki buna bile ihtiyaç olmayacaktır” dedi.
‘’BİTKİLER BU ŞEKİLDE SUSUZ YETİŞEBİLİR’’
Geri dönüşüm konusunda daha dikkatli olmamız hakkında konuşan Duman, ‘’Bu yöntemle geri dönüşüme katkı sağladım. Aynı zamanda su tasarrufu sağladım. Çöpe gidecek olan bidonları kullandık. Bu bidonların alt kısmını keserek bu çalışmayı yaptık. Su içerisinde devir daim yapıyor. Bu şekilde hem malç etkisi yapıyor hem de mini sera görevi görüyor. Bitki bu şekilde susuz şekilde yetişiyor. Bu yıl kavun ve karpuza daha çok ağırlık verdik. Ayrıca 250 çeşit ata tohumumuz da var” diye konuştu.