Tgrt Haber

Mehmet Eymür kimdir, kaç yaşında? Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür öldü mü, neden?

Editör: Sumru Tarhan / Kaynak: TGRT Haber
13 Ocak 2024 10:54 - Güncelleme : 13 Ocak 2024 13:00
Mehmet Eymür kimdir, kaç yaşında? Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür öldü mü, neden?

Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı olan Mehmet Eymür'ün kim olduğu araştırılanlar arasında yer alıyor. Arama motorlarında ise Mehmet Eymür kimdir, kaç yaşında? Eski MİT Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür öldü mü, neden? soruları yer aldı.

Mehmet Eymür'ün hayatını kaybetmesinin ardından hayatı araştırılmaya başlandı. Ölüm haberinin ardından sevenleri Mehmet Eymür kimdir, kaç yaşında? Eski MİT​ Kontraterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür öldü mü, neden? sorularının yanıtını aradı.

MEHMET EYMÜR KİMDİR?

Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı olan Mehmet Eymür, 5 Eylül 1943 senesinde doğdu. Eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı olan Eymür, 1965'te öğrenci olarak katıldığı MİT'te terörle mücadele bölümünün 1995-1996 yıllarında yöneticiliğini yaptı. MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas'ın sağ koluydu. 

Mehmet Eymür, TED Ankara Koleji'nde eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'na dahil oldu. Eymür, Canset adındaki eşinden Alp ve Ayşe adından iki çocuğu vardır. MİT'in selefi Milli Güvenlik Teşkilatı'nın önde gelen üyelerinden Mazhar Eymür'ün oğlu olarak 1943'te İstanbul'da doğdu. Babası Mazhar Eymür, Dersim isyanının bastırılmasında görev almış biriydi. Eymür, TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'na katıldı. Eymür'ün Canset adında bir eşi, Alp ve Ayşe adında iki çocuğu vardır. 

MEHMET EYMÜR'ÜN MİT YILLARI!

1965'te takip memuru olarak öğrenci pozisyonunda MİT'te çalışmaya başladı. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünden sonra MİT'te Hiram Abas'la birlikte MİT'in sorgulama üssü olan Ziverbey Köşkünde 1. Ordu Komutanı Orgeneral Faik Türün'ün emrinde çalıştı. Kızıldere ve Ulaş Bardakçı'nın öldürüldüğü operasyonlara katıldı.
1975'te Ankara MİT Bölge Dairesi Başkanlığı Takip Şube Müdürlüğü de yapan Eymür, 1980'de Bulgaristan'a gittikten sonra 1982'de Kenan Evren'in damadı Erkan Gürvit tarafından çağrıldı. ASALA'ya karşı eylemlerde görevlendirildi.

Türkiye'ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. Daha sonra Ankara'da Kontrespiyonaj Dairesi içinde kurulan Kaçakçılık ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne tayin edildi. Başkan yardımcılığı görevine getirildikten sonra 1984'te Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan izinle Babalar Operasyonu'nu başlattı. 
Eymür daha sonra MİT'ten Korkut Eken adlı bir meslektaşı ile Antalya'da buz üretimi işine girmiş, ancak bu ortaklık beş yıl sonra çetin şartlarla sona ermiştir.
Ağustos 1997'de Eymür, ABD istihbarat teşkilatları ve güvenlik firmalarında MİT temsilcisi olarak Washington DC'ye atandı. 14 Ağustos 1998'de Alaattin Çakıcı'nın yakalanmasının ardından Washington'dan merkeze çağrıldı. 
Türkiye'ye döndükten sonra emekliliği istendi. Emeklilik kararına direnince MİT Yasası'nın 19. Maddesi işletildi ve Mesut Yılmaz'ın onayıyla Ekim 1998'de Şeker Fabrikaları'na müşavir olarak atandı.
Eymür hakkında, e-mail yoluyla ve açtığı web sitesindeki açıklamaları nedeniyle basına "Devletin gizli sırlarını ifşa etmek" suçundan soruşturma başlatıldı. Sitede yer alan bilgiler üzerine MİT, Eymür hakkında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu. DGM Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Kasım Hacıkamiloğlu tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Eymür'ün adres tespiti ve kimlik bilgileri için Başbakanlığa yazı gönderildi.

MEHMET EYMÜR ÖLDÜ MÜ?

Mehmet Eymür, KOAH tedavisi gördüğü Çam Sakura Hastanesi’nde 81 yaşında vefat etti. 

MEHMET EYMÜR'ÜN KİTAPLARI NEDİR?

  • Ferhat Ünlü (2001), Eymür'ün aynası: eski MİT yöneticisi anlatıyor, Metis Yayınları
  • Talat Turhan, Orhan Gökdemir (1999), Mehmet Eymür: Ziverbey'den Susurluk'a bir MİT'çinin portresi, Sorun Yayınları
Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...