Böyle vefa görülmedi! Yıllardır her cumartesi ustasının dükkanını açıyor!
Düzce’de saat tamirciliği yapan 67 yaşındaki Burhan Baş, 10 yıl önce vefat eden ustasının hatırasını canlı tutuyor. Her cumartesi ustasından devraldığı Gölyaka ilçesindeki dükkanda hizmet veriyor.
Düzce'de yarım asırdır saat tamirciliği yapan 67 yaşındaki Burhan Baş, 10 yıl önce vefat eden ustasından devraldığı Gölyaka ilçesindeki dükkanını sadece cumartesi günleri açarak ustasına vefa borcunu ödüyor. Ustasının hatırasını canlı tutmaya çalıştığını belirten Baş, gençlik yıllarında Gölyaka ilçesinde çırak olarak başladığı saat tamirciliğini, yarım asırdır Düzce kent merkezinde 35 metrekarelik dükkanında sürdürüyor.
SADECE CUMARTESİLERİ AÇIYOR
Baş'ın yıllar önce yanında işi öğrendiği ustası, rahatsızlığı nedeniyle kendisinden haftada bir gün de olsa dükkanı açık tutmasını istedi. Ustasının bu isteğini geri çevirmeyen Baş, her cumartesi ilçeye gelip dükkanı açtı. Baş, yaklaşık 10 yıl önce hayatını kaybeden ustasının hatırasını yaşatmak için ilçedeki müşterilere cumartesi günleri hizmet veriyor. İlçede "cumartesi saatçisi" olarak tanınan Baş, bu geleneği elinden geldiğince sürdürmek istiyor.
Baş, çocuk yaşlarda bir şeyleri tamir etme merakının ailesi tarafından fark edilmesiyle saat tamircisinin yanında mesleğe adım attığını söyledi. Ustasının yanında işi öğrendikten sonra askere gittiğini, döndüğünde Düzce’de kendi dükkanını açtığını anlatan Baş, "Ustam bana mesleği öğrenmem için bir yıl müddet verdi. Gece gündüz demeden tamiratı öğrendim. İşi öğrenene kadar sabah 7, gece 11 sürekli çalıştım. Mesleğimi elime aldım ve o gün bugündür çalışıyorum" şeklinden konuştu.
USTAM İSTEDİ
Bir süre sonra rahatsızlanan ustasının kendisinden dükkanını haftada bir gün de olsa açık tutmasını istediğini dile getiren Baş, “Ustam bana 'Müşteriler dağılmasın, haftada bir gün sen gidip gelir misin?' dedi. 'Olur' dedim. Bu şekilde başladım ve yıllardır cumartesileri gelip açıyorum" ifadelerini kullandı.
Çırak bulamamaktan yakınan Baş, şunları kaydetti:
"Bizim zamanlarımızda 24'e yakın usta vardı. Çırak gelmediği gibi meslek de küçülmeye başladı. Elektronik saatler çıkınca piyasaya mekanik saatler azalmaya başladı. Biz mekanikten geliyoruz. Bizim de artık buna ayak uydurmamız gerekiyor. 50 yıldır öğrenmeye çalışıyorum. Bunun okulu yok, fabrikası da yok. Ustamın yanından ayrıldığım vakit kendimi hep geliştirmeye çalıştım."