Tgrt Haber

Sadece köylüler biliyor! 300 yıldır bu yöntemi kullanıyorlar

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
14 Eylül 2024 17:40 - Güncelleme : 14 Eylül 2024 17:42

Adıyaman'ın Gerger ilçesinde 300 yıldır süregelen bir gelenek bu yıl yine tekrarlandı. Köylüler mağaraların doğal klima görevi gördüğü en derin ve çetin noktalarına iniyor.

Buzdolabının olmadığı yıllarda özellikle soğuk ortamda saklanması gereken gıdalar için köylülerin yayladaki dağlık alanda bulunan soğuk mağaralarda eşyalarını saklaması sonrası ortaya çıkan bu gelenek Adıyaman​'ın Gerger ilçesi Yeşilyurt (Wank) köyünde halen devam ettiriliyor.

Sadece köylüler biliyor! 300 yıldır bu yöntemi kullanıyorlar - 1. Resim

Köylülerin hazırladıkları keçi derisinin içine bastırılmış çökelek ve tulum peynirleri, zor bir yolculuk sonrasında Abacığ yaylasında yer alan soğuk mağaraların en derin ve karanlık noktalarında muhafazaya alınıyor.

Sadece köylüler biliyor! 300 yıldır bu yöntemi kullanıyorlar - 2. Resim

Yaklaşık 3 ay boyunca bu mağaralarda bekletilerek elde edilen  peynir ve çökelekler, havaların soğumasıyla tekrardan çıkarılarak tüketilmeye başlanıyor.

"KİMSE KİMSENİN ERZAKLARINA KARIŞMIYOR"

300 yıldır geleneği gelecek nesillere de bırakmak istediklerini belirten Yeşilyurt Köyü sakinlerinden 72 yaşındaki Mehmet Ay geleneği şöyle anlattı:

Sadece köylüler biliyor! 300 yıldır bu yöntemi kullanıyorlar - 3. Resim

“Bu mağarayı, dedemden babama, babamdan da bana, sürekli burayı kullanıyoruz. Bu mağaraya yaklaşık 100 aile peynir ve çökeleklerini getirip koyuyor. Çökelekleri önce keçi derisine basıyorlar. Sonra da bu mağaraya getirip koyuyorlar. Burada 3 ay kalıyor. Kimse kimsenin erzaklarına karışmıyor."

Sadece köylüler biliyor! 300 yıldır bu yöntemi kullanıyorlar - 4. Resim

"Bu da güzel bir gelenektir. İnşallah bu geleneği gelecek nesillere de bırakmak istiyoruz. Burası Allah'ın kendi kullarına bahşettiği doğal bir klimadır. Buraya getirdiğimiz çökelekler buradaki havadan da kıvamını alıyor. 3 ay sonra da kışın çıkarıp evimize götürüyoruz. Kendi ihtiyacımız kadarını alıp yiyoruz. Fazlasını da satıp ekonomimize, evimize katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

Sadece köylüler biliyor! 300 yıldır bu yöntemi kullanıyorlar - 5. Resim

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...