Tgrt Haber

Sahte içki ölümlerinde Yargıtay'dan emsal karar: Rekor ceza verildi

20 Aralık 2021 11:23
Sahte içki ölümlerinde Yargıtay'dan emsal karar: Rekor ceza verildi

Yılbaşı yaklaştıkça artan sahte içki ölümleri tüm ülkede infiale sebep olurken yurt genelinde 'Zehir' adı verilen operasyonlar, kaçak içki ile mücadelede hız kesmeden devam ediyor. Konu hakkında verilmiş en yüksek ceza olan 16 yıl 8 aylık hapsin Yargıtay tarafından onanmasıyla emsal nitelikte bir karara imza atıldı.

Kaçak ve sahte içkiye bağlı ölümler her geçen gün artarken verilen cezalar kapsamında Yargıtay, emsal niteliğinde cezayı onadı. Tartışmalar yaşanan konuya ilişkin, verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasının Yüksek Mahkeme tarafından onanmasıyla İzmir Barosuna kayıtlı avukat Özkan Yıldırım, emsal kararla birlikte tartışmaların sona ereceğini ifade etti.

"ÜRETİMİNİN YANI SIRA SATIŞI DA SUÇ"

Son günlerde çeşitli illerde kaçak/sahte içkiye bağlı ölümler 50’ye yaklaşırken, deneyimli ceza avukatı Özkan Yıldırım, yasalara göre kaçak/sahte içki üretimi ve bunun satışının suç olduğunu ifade ederek, “Kaçak/sahte içki üretiminin ve satışının 3-6 yıl arasında hapis cezası vardır” dedi.

"SATICILAR BANDROLE DİKKAT ETMELİ"

Üretilen ve piyasaya sunulan kaçak/sahte içki miktarının fazla olması halinde ise üst sınırdan ceza uygulanacağını söyleyen Yıldırım, “Hiyerarşik ilişki içinde, örgütlü olarak kaçak/sahte içki üretilmesi halinde ise ceza 12 yıla kadar çıkabiliyor. Kaçak/sahte içkinin üretimi, satılması ve piyasaya sunulması suçtur. Marketler ve eğlence mekanları sattıkları ürünün bandrollü olmasına dikkat etmek sorundalar. Bu ürünler faturasız olduğu için suçu ikrar etmiş sayılırlar” diye konuştu.

"SATILMASI HALİNDE CEZA BOYUTU ÇOK AĞIR"

Kaçak/sahte içkiden zehirlenmelerde kişiye verilecek ceza konusunda tartışmalar yaşandığını ifade eden Yıldırım, “Bir kısım hukukçulara göre ‘bilinçli taksir’ kapsamında ceza verilmeli. Bir kısım hukukçulara göre ise ‘olası kast’ hükümlerine göre ceza verilmeli. Yargıtay’ın 9 Eylül 2021 tarihli kararında, kaçak içki satışı halinde buna bağlı ölümlerde ‘olası kasıtla öldürme’ olarak telakki edilmesi gerektiğinden bahisle Kırklareli’de ağır ceza mahkemesi tarafında verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezası kararı onanmıştır. 10 kişi, aynı büfeden aldığı alkolden zehirlenip öldüyse bu ceza 160 yıl 80 ay hapis cezasına tekabül ediyor. Bunun satılması halinde ceza boyutu çok ağırdır” dedi.

Sahte içki ölümlerinde Yargıtay'dan emsal karar: Rekor ceza verildi
Verilen cezayı onayan Yargıtay, sahte içkiy verilecek ceza tartışmalarına da son noktayı koymuş oldu.

"ÖLEN KİŞİNİN YAKINLARININ AÇACAĞI TAZMİNAT DAVALARI DA VAR"

Sırf kar marjı için böyle bir yola girilmemesi gerektiğini savunan Yıldırım, “Alkollü ürün satanlar ve alkollü ürün satan işletmeler kar marjı gözeterek ağır sonuçlara sebebiyet vermesin. Ölen kişinin yakınlarının açacağı tazminat davaları da var. kaçak/sahte içki alanlar da ucuz diye kaçak içkilere yönelme halinde bunun sonuçlarının ağır olduğunu ve bunu canlarıyla ödeyebileceklerini unutmasınlar” şeklinde konuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...