Şehirden bunalıp köye taşındı! Kanser riskini azaltan meyveden 50 kg almayı hedefliyor
Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde şehir hayatından bunalıp gittiği köyde kurduğu bahçesinde aronya yetiştiren Erkan Akbıyık, 5 dönümlük arazisinde 50 kilogram meyve almayı hedefliyor.
Erkan Akbıyık isimli vatandaş, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde şehir hayatından sıkıldığı için köyde bahçe oluşturup aronya yetiştiriciliğine başladı.
Kentte uzun yıllar tüccarlık yapan 43 yaşındaki Akbıyık, salgın sürecinde şehir yaşamından uzaklaşmaya karar verdi. Kozlu ilçesine bağlı Köserecik köyünde 5 dönüm arazi satın alan Akbıyık, temin ettiği 200 aronya fidesini buraya dikti. Gözü gibi baktığı fideleri büyüterek hasada başlayan Akbıyık, bu yıl 50 kilogram ürün almayı öngörüyor.
Erkan Akbıyık, AA muhabirine, herkesten farklı şeyler ekip üretmek istediği için kendisine aronya bitkisinin tavsiye edildiğini anlattı. Ürünün Kozlu bölgesine uyum sağladığını aktaran Akbıyık, "Kültürel dokusuyla Türkiye şartlarına uyum sağlamış bir meyve. Bundan dolayı böyle bir girişimde bulundum. Aronyanın yanında bal yemişi diye bir bitki var, onu da yetiştirmekteyiz. Sanırım onun meyvesini de seneye alacağız." dedi.
Akbıyık, tarımla huzur bulduğunu anlatarak, "Huzur dolu bir yer, gürültü yok. Kimsenin lafını çekmiyorsun, gayet sakin. Burada yorulduğunu anlamıyorsun." ifadesini kullandı.Emek vererek bir şeyler üretmenin önemine işaret eden Akbıyık, insanlara zamanlarını üreterek geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.
ARONYA KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.
Laboratuvarda hücre kültürleri çalışmalarında ve hayvan deneylerinde kanser hücresi artışını durmasını sağlayan meme, kalın barsak, kemik iliği kanseri ve akciğer kanseri dokusunda antosiyanin miktarının çok zengin olması sebebiyle; kanser hücresi sinyalizasyonunu bozar.