Tam kapanmada otobüs seferleri azaldı
İstanbul'da tam kapanma öncesi 1250 civarında olan şehirler arası otobüs seferleri, tam kapanma döneminde 150'ye geriledi.
Korona virüs önlemleri kapsamında şehirler arası otobüs yolculuğunun seyahat izni mecburiyetine bağlanması sefer sayılarına olumsuz yansıdı. Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, İstanbul'da günlük 1250 olan otobüs seferlerinin 150'ye kadar düştüğünü açıkladı.
Tam kapanma öncesi kısıtlamaya takılmak istemeyenler nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda yoğunluk oluştuğunu dile getiren Birol Özcan, "Tam kapanma başlamadan insanlar memleketlerine gidebilmek için yoğunluk oluşturdu. Firmalarımız bu dönemde ek seferler koydu." dedi.
"Büyük firmalar sefer sayısını azalttı"
Kapanmadan önce otobüslerin tam kapasite çalıştığını, kapanma sonrası ise sefer kapasitesinin yüzde 50'ye düşürüldüğünü belirten Öcan, şöyle konuştu:
"Tam kapanma öncesinde İstanbul'da şehirler arası günlük otobüs sefer sayısı 1250'ye çıkmıştı. Şu anda ise İstanbul'da günlük sefer sayımız 150'ye düştü. Tam kapanmadan dolayı İstanbul'dan Anadolu'daki bazı illere direkt otobüs seferi düzenlenmiyor. Başka şehre giden firmalar, eğer o ilde yolcu varsa uğrayıp yolcuları alıyorlar. Büyük firmalar sefer sayılarını azalttı. Anadolu'da ise firmalar birleşerek, İstanbul'a sefer düzenliyorlar."
Seyahat izin belgesi olmayana bilet yok
Korona virüs salgını kapsamında alınan tedbirlere de değinen Birol Özcan, HES kodu kontrolüne çok önem verdiklerini, izin blgesi olmayan yolculara bilet satmadıklarını vurguladı.
Bayramda kıpırdanma beklentisi
Ramazan Bayramı'nda yolcu ve sefer sayısında hareketlilik beklediklerini söyleyen Özcan, daha önce günlük 1700'lere ulaşan sefer sayılarında bu sene bu tip bir yoğunluk beklemediklerini ifade etti.
"Ramazan Bayramı'nda günlük sefer sayımızın 350-400 arasında olacağını tahmin ediyoruz" diyen Özcan, tam kapanmanın bitmesiyle İstanbul'dan uzaklaşan yolcuların geri dönüş yolculuğu için hazırlıkların tamamlandığını vurguladı.
"Otobüs sektöründe çalışanlara aşı önceliği tanınmalı"
Özcan, tam kapanmanın ardından yüzde 100 kapasiteyle hizmet vermeyi beklediklerini kaydederek, "Otobüs sektörünün aşılanma takvimine alınmasını istiyoruz. Çünkü yolcu taşımacılığında, şehirler arası şoförler, muavin, yazıhanede çalışanlar, yol üzerindeki lokanta ile restoran çalışanları sürekli temas halinde çalışıyorlar." şeklinde konuştu.