Tgrt Haber

Yemek sonrası ağırlık çökmesinin sebebi bulundu! Bu yedikleriniz uykunuzu getiriyor

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
20 Ekim 2024 18:19 - Güncelleme : 20 Ekim 2024 18:23
Yemek sonrası ağırlık çökmesinin sebebi bulundu! Bu yedikleriniz uykunuzu getiriyor

Yemek sonrası hissettiğiniz yorgunluk ve üzerinize çöken ağırlığın aslında bilimsel bir nedeni olduğu öğrenildi. Özellikle öğle yemeklerinden sonra sıklıkla karşılaşılan bu durumun, vücudumuzun doğal bir tepkisi olduğu ortaya kondu. Bu halsizlik ve bitkinlik hissinin arkasında yatan nedenler ise oldukça ilginç. İşte yemek sonrası uyku çökmesinin sebepleri... 

Yemek yedikten sonra hissedilen esneme ve yorgunluk, pek çok insanın karşılaştığı yaygın bir durum haline geldi. Uzmanlar bu yorgunluk hissinin bilimsel bir dayanağı olduğunu açıkladı. Yemek sonrası ortaya çıkan bu uyku haline, "uyku koması" deniliyor.

VİCUDUNUZ NORMALDEN FAZLA ÇALIŞIYOR!

Eğer yemek sonrasında kendinizi yorgun hissediyorsanız, bu durum genellikle vücudunuzun o sırada normalden daha fazla çalıştığı anlamına gelebilir. Ancak, yemeğin ardından oluşan yorgunluğun tek sebebi bu değildir. Uzmanların gerçekleştirdiği araştırmalara göre, yemek sonrası yorgunluğun başka nedenleri de bulunuyor.

Yemek sonrası ağırlık çökmesinin sebebi bulundu! Bu yedikleriniz uykunuzu getiriyor - 1. Resim


SEBEBİ BELLİ OLDU!

Yemek sonrasında ortaya çıkan uyku hali, özellikle protein​ ve karbonhidrat açısından zengin bir öğün tüketmekten kaynaklanıyor. Proteinler, triptofan adı verilen bir amino asit içerir ve bu serotonin seviyesinin artmasına yol açar. Serotonin ise rahatlama ve uyku haline sebep olur.

Yemek sonrası ağırlık çökmesinin sebebi bulundu! Bu yedikleriniz uykunuzu getiriyor - 2. Resim


Buna ek olarak, karbonhidratlar triptofanın daha kolay emilmesini sağlar. Dolayısıyla, karbonhidrat ve proteinin aynı anda tüketilmesi, kişide yorgunluk ve uyuşukluk hissi oluşturabilir. Ayrıca, aşırı yemek yendiğinde de halsizlik hissi artar ve kişi kendini daha bitkin hissedebilir. Fazla yemek ve protein-karbonhidrat dengesi, yemek sonrası yaşanan yorgunluk hissinin başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe20 Ekim 2024 18:26

Vay canına, sanki hepimizin bildiği bir şeyi öğrendikmiş gibi yazmışlar ya bu haber

Sonraki Haber Yükleniyor...