Yemek Tarifleri

Osmanlı saraylarından mutfaklarımıza tatlı transferi! Lezzetli güllacın püf noktası süt

Osmanlı saraylarından günümüze kadar transfer olan ve mutfaklarımızda Ramazan ayında özellikle baş köşe de olan güllaç, için kritik noktaları ustaları açıkladı. Lezzetli, güllaç için süte işaret eden güllaç ustası Osmanlı'daki ilk tarifi verdi. İşte evde güllaç yapımı

Osmanlı saraylarından mutfaklarımıza tatlı transferi! Lezzetli güllacın püf noktası süt
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
12.03.2024
saat ikonu 14:41
|
GÜNCELLEME:
12.03.2024
saat ikonu 14:41

Ramazan ayinin geleneksel tatlisi güllaç raflarda yerini aldi. Güllaç ustalari Ramazan ayinda artan talebe yetismek için yogun mesai harciyor. Ramazan ayinin gelmesiyle birlikte, sofralarda yerini alan geleneksel tatlilardan biri de güllaç oldu. Özellikle iftar sofralarinda tercih edilen güllaç, hafif yapisi ve özel hazirlik süreciyle dikkat çekiyor. Güllaç yapraklari, süt, seker ve gül suyuyla bulusarak essiz bir lezzet sunuyor. Ceviz ve fistik gibi iç malzemelerle zenginlestirilen güllaç, Ramazan ayinin manevi atmosferine uygun bir tatli alternatifi olarak öne çikiyor.

OSMANLI GÜLLACI NASIL YAPILIR?

Güllaç yapimindaki özenli adimlari ünlü baklavaci Nadir Güllü anlatti. Nadir Güllü, güllaç yapilirken malzemelerin kaliteli olmasi gerektigini söylerken, sütün isisinin da ilik ile sicak arasi seviyede olmasi gerektigini söyledi.

Osmanli saraylarindan mutfaklarimiza tatli transferi! Lezzetli güllacin püf noktasi süt - 1. Resim

GÜLLAÇ MALZEMELERI

Güllaç malzemelerini siralayan Nadir Güllü;

  • 12 yaprak güllaç yapragi
  • 3 kilo süt,
  • 1 veya 2 yemek kasigi gül suyu,
  • 750 gram pancardan yapilmis toz seker,
  • 250 gram Antep fistigi,
  • 400 gram file findik,
  • 400 gram Hindistan cevizi,
  • 150 gram pudra sekeri
  • Süs için Antep fistigi çilek kiraz ya da visne muz

Osmanli saraylarindan mutfaklarimiza tatli transferi! Lezzetli güllacin püf noktasi süt - 2. Resim

GÜLLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTASI SÜT

Güllacin yapilisiyla ilgili bilgi veren Nadir Güllü, "Güllaç yapraklari çok ince olmali, sütün isisi sicak ile ilik arasinda olmali. Islatma esnasinda alta ve üste 7-8 parça güllaç yapragi konulur. Arasina istege göre süt ceviz, badem yada findik konuluyor. Üstüne bolca sütü hemen koymak gerekiyor. Hemen sütü dökmezsek çekmez. Sütü üstüne koyduktan sonra bes dakika beklemek gerekiyor. Bu süreden sonra süsleme kismina geçilebilir. Biz fistik, file findik, hindistan cevizi ve üstüne de en son kiraz koymayi tercih ediyoruz. Güllaç tatlisini içinde süt bulundugu için günlük tüketmek gerekiyor" seklinde konustu.

Osmanli saraylarindan mutfaklarimiza tatli transferi! Lezzetli güllacin püf noktasi süt - 3. Resim

YARIM PORSIYONU 250 TL 

Nadir Güllü güllacin Osmanli mutfagindan günümüze gelen bir tatli oldugunu söylerken, "Ramazan döneminde tercih edilmesi hafif bir tatli olmasindan dolayidir. Güllaç, Osmanli mutfagindan günümüze gelen bir tatlidir. Osmanli mutfagi çok zengin bir mutfaktir. Hakim oldugu bütün cografyalara bu lezzetler yayilmistir. Bu lezzetli ürünler günümüze kadar ulasmistir’’ ifadelerini kullandi. Bu sene ortalama güllaç fiyatlari hakkinda da bilgi veren Güllü, ‘‘Yarim kilosu 250 TL, porsiyonu 150 lira. Geçen sene kilosu 370 liraydi. Yarim kilo güllaç tatlisi 3-4 kisi için yeterli olacaktir" diye konustu.

ETİKETLER
#tatlı
#ramazan
#osmanlı mutfağı
#Yemek Tarifleri
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.