Güneydoğu mutfağının sayısız lezzetleri arasında tatlılar önemli bir yer tutuyor. Son yıllarda popülerliği artan cennet çamuru da bunlardan biri. Adı kulağa ilk başta garip gelse de yiyenin tutkunu olduğu cennet çamuru tatlısı. İşte cennet çamuru tarifi ve hikayesi...
Dünyanin jeopolitik açidan en önemli geçis güzergahlarindan birinde yer alan Türkiye, bu sayede çok zengin bir kültürel yapiyi içinde barindiriyor. Bu zenginlik kuskusuz Türk mutfagina da büyük katki sunuyor.
Yakin cografyadaki birçok kadim kültürden beslenen Türk mutfagi, gastronomi dünyasinin her zaman yogun ilgisini üzerine çekiyor. Son yillarda Güneydogu Anadolu Bölgesi'ne özgü lezzetler dünya genelinde de ününü artiriyor.
Bu tatlardan biri de artik birçok seçkin restoranin menüsüne giren cennet çamuru tatlisi. Anavatani Suriye'nin Halep kenti olan, ancak sonralari Kilis mutfaginda yeni bir yorum kazanan cennet çamuru tatlisi, sadece tadiyla degil görünümüyle de istah kabartiyor. Ilk bakista kaymakli künefeye benzeyen bu serbetli tatli, ismiyle akillarda soru isaretleri biraksa da yiyenleri tutkunu haline getiriyor.
Kilis'e özgü olan bu lezzetin geçmisi çok da eski degil. Tatliya, 1957 yilinda cennet çamuru ismi veriliyor. Tatlinin isim babasi ise yillarin 2017 yilinda vefat eden merhum tatli ustasi Abdülkerim Bekan. Bekan bir gün bir müsterisinin ikram ettigi tatliya, "Tipki cennet gibi güzel! Böyle bir tat ve lezzet olamaz!" yorumunu yapmasi üzerine bu ismi buluyor.
"Cennetin çamuru olmaz, varsa da onun lezzetinden doyulmaz" ifadesini kullanan 40 yillik usta Bekan, kendine has cennet çamuru tarifi ile de öne çikiyor.
nefisyemektarifleri.com'dan alinan cennet çamuru tarifi söyle:
Not: Kaymak veya dondurmayla da çok iyi gidiyor.
Fotograflar: Anadolu Ajansi