Tgrt Haber

2024 Rapor parası ne zaman yatar, yatacak mı? SGK rapor parası ne zaman, nasıl alınır, nereye yatar?

Editör: Selçuk Hoş / Kaynak: TGRT Haber
10 Ocak 2024 14:20 - Güncelleme : 10 Ocak 2024 14:34
2024 Rapor parası ne zaman yatar, yatacak mı? SGK rapor parası ne zaman, nasıl alınır, nereye yatar?

Hastalık sürecinde çalışanlar arasında yaygın bir merak konusu, rapor parasının ödeme sürecidir. SGK tarafından ödenen rapor paraları, işverenin raporu bildirmesinin ardından hangi süre içinde hesaba yatmaktadır? SGK'nın rapor paraları için belirlediği ödeme süreci nedir? 2024 Rapor parası ne zaman yatar, yatacak mı? SGK rapor parası ne zaman, nasıl alınır, nereye yatar? İşte konuyla ilgili detaylar!

Çalışanların sağlık sorunları nedeniyle merak ettiği konulardan biri, rapor paralarının ne zaman ve hangi şartlara göre ödendiğidir. Rapor parası, işverenin SGK​'ya raporu bildirmesinden itibaren en geç 15 gün içinde, çalışanın belirlenen banka hesabına PTT veya e-Devlet üzerinden yatırılır. Ancak, bu ödemenin alınması için işverenin raporu bildirmesinin üzerinden 2 ay içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Belirlenen süre içinde başvuru yapılmayan rapor paraları, SGK'ya iade edilebilir.

RAPOR PARASI NE KADAR ÖDENİYOR?

Rapor parasının miktarı, hastalık​ durumunda geçici iş göremezlik ödeneği olarak adlandırılır ve kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından alınan istirahat raporu ile başlar. İş göremezlik durumu üçüncü gününden itibaren her gün için ödenir. Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi kadar ödeme yapılır. 2023 yılı itibarıyla asgari ücretle çalışanların rapor parası, ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide ise 108,42 liradan 167.68 TL'ye yükselmiştir.

RAPOR PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

Rapor parasından yararlanabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında, istirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin devam etmesi, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması ve kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından alınan istirahat raporu bulunması yer almaktadır. Sağlık sorunları nedeniyle rapor alan vatandaşlar, bu şartlara dikkat ederek rapor paralarından yararlanabilirler.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...