Senelerdir faaliyet gösteren ve sektörün öncü bankalarından biri olan Akbank, sunmuş olduğu hizmetlerle müşterilerinin takdirini toplamaya devam ediyor. Müşterileri tarafından sıklıkla sorgulanmakta olan ve merak edilen Akbank’ın sahiplerinin kim olduğu, en çok aranan konular arasına yerini koruyor.
Yillarca sahip oldugu profesyonel hizmet anlayisi ve sunmus oldugu hizmetlerle sektörün önde gelen bankalarindan biri olan Akbank, müsterilerinin begenisini toplamaya ve güvenilir hizmetlerine devam ediyor. Sahiplerinin kim oldugu ve hissedarlari da merak edilen konular arasinda yer aliyor.
1948 yilinda Adana’da faaliyet göstermeye baslayan Akbank, Ahmet Sapmaz - Bekir Sapmaz kardesler, Nuh Naci Yazgan, Nuri Has, Mustafa Özgür, Seyit Tekin ve Haci Ömer Sabanci tarafindan kurulmustur. Adana’da yasayan Kayserili is insanlari tarafindan kurulmus olan Akbank, bölgedeki pamuk üretimine finansman aramak amaciyla kurulmustur. Bankanin adi pamugun beyazini ve ‘Adana’daki Kayserililer’ ismini simgelemesi amaciyla “AK” önekiyle birlikte koyuldu. Bankanin tüm faaliyetlerinin Istanbul’a tasinmasiyla faaliyetlerde önemli bir gelisme ve ilerleme kaydedilmistir.
1962 yilina kadar sirket yönetimi Seyit Tekin’in oglu Ibrahim Tekin’in elindeydi. Daha sonra Sabanci ailesi bankaya hakim oldu ve bu hakimiyet günümüze kadar devam etti. Akbank’in yönetim kurulu baskanligini 1998-1008 yillari arasinda Sabanci ailesinden Erol Sabanci üstlenmistir. Günümüzde ise bu görevi Suzan Sabanci Dinçer üstlenmektedir. Akbank Genel Müdürü ise Hakan Binbasigil’dir.
Akbank hisselerinin yüzde 49’u Sabanci ailesinde bulunmaktadir. Kalan yüzde 51’lik kisim ise arz yönetimiyle borsada islem görmektedir. 3 Mart 2021 tarihi itibariyle çikarilmis sermaye bedeli 5 milyar 200 milyon TL olan Akbank’in taban sermayesi 10 milyar TL’dir. Bankanin en büyük söz sahibi Sabanci ailesidir. Herhangi bir ortagi bulunmamaktadir.
Daha önce belirli bir dönem Citibank ile ortaklik geçmisi bulunmaktadir. Fakat Citibank, 2015 yilinda elinde bulunan yüzde 9,9’luk hisseyi 1.2 milyar dolar karsiliginda piyasaya satmistir. Bu sekilde ortaklik sona ermistir. Herhangi bir ortaklik anlasmasi bulunmayan Akbank’in bes adet istiraki bulunmaktadir. Bu istirakler Akbank AG, Akbank Dubai Limited, Ak Portföy Yönetimi A.S., Ak Yatirim Menkul Degerler A.S., Ak Finansman Kirakama A.S. olarak bilinmektedir.
Akbank, çalisan sayisi 12 binin üzerinde olan özel bir bankadir. Sermayesi devlet tarafindan olusturulmadigi için özel tesekküllüdür. Kredi vermek, mevduat toplamak üzere ülkenin refah düzeyini artirmayi hedeflemektedir. 770’in üzerinde yaygin ve güçlü bir sube agina sahiptir. 21 bölge müdürlügüne sahiptir. Ilk subesi 1950 senesinde Sirkeci’de açilmis olan Akbank’in genel müdürlügü Istanbul’dadir.