Minicik bir kamera ile çektiğiniz görüntüleri bir tıkla internet üzerinden tüm dünya ile paylaşabilirsiniz. Tabii paylaşmak için önce elinizde görüntünün olması gerekir. Bunu ne ile yapacaksınız? İşte 2000'li yılların başlarında piyasaya çıkan GoPro aksiyon kameraları bu yüzden o kadar çok sevildi ki 1 yıl içinde taleplere yetişemediler. Bugün her meslek dalından ve özellikle outdoor etkinliklerinde, ekstrem sporlarda, stok fotoğrafçılığında, motosikletlerde hemen hemen her alanda kullanılan bu kameralar hayatlarımızdan çıkartamadığımız bir eşya haline geldi. Bu makalemizde “Aksiyon kamerası tavsiyelerimizi, Aksiyon kamerası fiyatlarını, Aksiyon kamerası markalarını, Aksiyon kamerası en ucuz fiyatları, Aksiyon kamerası aparatları, Aksiyon kameralarının ek özellikleri” hakkında geniş çaplı bilgi vereceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Kendisi de sörf yapmayı çok seven outdoor tutkunu Nick Woodman, sörf yaparken aksiyonlu sahneleri çekmek için kullandığı kayıt cihazlarından istediği verimi alamayınca kolları sıvayarak daha küçük boyutlarda aksiyon karelerini kusursuz çekebilecek GoPro’yu icat etti.
2 yıl gibi kısa bir süre içinde 170°’lik özel lensi olan ilk 35 mm HD kamerayı piyasaya sürer sürmez, outdoorcular, ekstrem spor tutkunları ve stok fotoğrafçıları tarafından kapış kapış satın alındı. GoPro aksiyon kameralarının boyutu ve görüntü kalitesi ve 30'a yakın aparatı sayesinde istediğiniz her yüzeyde çekim ve kayıt yapma imkânı sunuyor oluşu ve özel aparatları yardımıyla ister sörf tahtasında, ister bisiklet tekerleğinde, ister motosiklet kaskınızda ister arabanızda istediğiniz bir yere sabitleyebilir başarılı bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Hatta model bir uçağınız varsa, havadan son derece sıra dışı kayıt ve çekimler elde edebilirsiniz.
Böylesine çok yönlü bir kayıt cihazı olan aksiyon kameraları gün geçtikçe daha da geliştirilip tüketicisiyle buluşturulmaya devam ediliyor.
Aksiyon kamerasına ihtiyacı olmayan kimse kalmadı diyebiliriz. Özellikle VLOG çekenler, bisikletle gezintiye çıkanlar, motosikletle ülke ülke, şehir şehir gezenler…
Aksiyon kameralarının bu kadar çok talep görmesinin nedenleri arasında düşük ışıkta bile net çekim yapabilme imkânı sunması ve pratik bir şekilde kullanılıyor oluşudur elbette.
Aksiyon kamerası alırken marka tercihinizi ve alacağınız kameranın özelliklerini bilmeden almamanızı tavsiye ediyoruz.
Bu sebeple sizler için aksiyon kamerası alırken dikkat etmeniz gerekenleri tek tek anlatmaya gayret göstereceğiz.
Temel de aksiyon kamerası alacakların kafasında olgunlaşması gereken üç şeyi madde madde sıralayalım.
Şayet bu üç şey kafanızda tam olarak olgunlaşmadıysa alacağınız ucuz kameranın belli ki fonksiyonları düşük, özellikleri zayıf ve görüntü kalitesi berbat çıkabilir. Bu yüzden seçim oldukça önemli.
Aksiyon kameralarını;
adeta demirbaş gibi yanlarından ayırmadan kullanıyorlar.
Örneğin siz Xtreme bir spor dalı ile ilgileniyorsanız alacağınız kamerada ilk başta dayanıklılığını sorgulamalısınız. Daha sonra görüntü sabitleme ve yüksek FPS değerlerine ihtiyacınız olacaktır.
Diğer taraftan, sadece Vlog için kamera kullanacaksanız fiyatı uygun olan modellerden görüntü ve ses kalitesi en iyi olanı tercih etmelisiniz.
Alacağınız aksiyon kamerasında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerin başında doğal olarak çözünürlüğü gelir. Full HD ya da Ultra HD (4K) üzerinden yapacağınız seçimler sizin kamera alma amacınızla tamamen ilgili olmalıdır.
Örneğin, doğa sporlarında, gezileriniz sırasında kamerayı kullanmayı düşünüyorsanız 4K bir kamera sayesinde çevrenizdeki tüm detayları en ince ayrıntısına kadar yakalayabileceksiniz.
FPS konusunda ise VLOG çekimlerinde 30 FPS yeterlidir.
Xtreme sporlar, doğa gezileri ve diğer dış aktiviteler sırasında bütçeniz uygunsa 120 FPS uygun değilse, 60 FPS’den aşağı düşmenizi önermiyoruz.
Evet, şimdi esas konuya geldik. İstediğiniz marka, model FPS’de aksiyon kameranızı aldınız gün içinde çekim için yola çıkacaksınız… Ama aldığınız kameranın ek özellikleri var mıydı acaba?
Hımm… sanıyorum bunu atlamasanız iyi edersiniz. Çünkü belki de aldığınız kameranın video çekimi yapmasının yanı sıra fotoğraf çekmesini de istiyor olabilirsiniz? Ya da yaptığınız çekimlerin çok fazla sarsılmaması için görüntü sabitleme özelliğinin olması gerekir. Belki de elde ettiğiniz görüntüyü ortak zamanda mobil bir cihaz üzerinden de görmek istiyorsunuzdur.
İstiyor musunuz? Eğer istiyorsanız ister Osmo Action ister GoPro, SJCAM, ThiYE veya Gitup hangi marka ve model de kameraya sahip olursanız olun, elinizde ki kamerayla becerilerinizi üst düzeye çıkarmalısınız.
Şimdi de sizlere bunlarla ilgili mini bir bilgi vermek istiyoruz.
Haydi başlayalım.
Kamaranızı en üst düzeyde kullanmak demek aldığınız cihazın özelliklerini, bu cihazla neler yapabildiğinizi en ince ayarlarına kadar bilmek ve kameranızı hazır hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Bunun için nelerden bahsedeceğiz?
Aksiyon kameranızın sunduğu her özellikten tam olarak yararlanmak için bilmeniz ve kullanmanız gereken ayar ve özelliklerinden bahsedeceğiz.
Peki bunları da başlık başlık verelim.
İşi en temelden alacaksak bu elbette aldığınız aksiyon kamerasının çözünürlük ayarını yapmanızla ilgili olmalı.
Aksiyon kameralarda çözünürlük malum ekrandaki piksel sayısıdır. Yani çözünürlük ne kadar yüksekse çekiminizde netlik, daha fazla detay elde etmiş olursunuz. Youtube, tiyatro veya TV gibi çoğu videolarda, izlediğimiz 16:9 en - boy oranı yani “genişliğin yüksekliğe oranı” olarak çekilir.
Kameralarda 1080p artık standart çözünürlük haline geldi. Aslında kullanılan kameraların çoğu için bu yeterli bir çözünürlük. Ama fakat ve lakin çağ öylesine hızlı akıyor ki artık kameralar 2K’yı (2440p) hatta 4K’ya kadar görüntü çekebilecek kapasitelere kadar geldi.
Piyasada özellikle 4K kamera diye satılan aksiyon kamerasının özelliğinin 4K olup olmadığına mutlaka bakmalısınız. Bunu deneyimleyen biri olarak söylemeliyim ki 100’ün altında satılan aksiyon kameraları gerçek 4K özelliğine sahip değildir. Birçok teknoloji marketlerinde en ucuz 4K aksiyon kamera fiyatı da 1500 TL’nin altında kesinlikle değildir. Bilginiz olsun…
Kare hızı, (FPS) olarak görüntünün saniye başına karelerinin ölçülebilen frekansıdır. Aksiyon kameralarının kare hızları yani ardışık görüntüleri, hareketli kameralardaki çözünürlük ile aynı sekmede bulunur. Kullanılan standart ya da varsayılan çerçeve hızı 30 FPS’dir. Alternatif olarak kullanabileceğiniz 60, 120, 240 FPS çoklu kare hızları mevcuttur. Yüksek, net, yavaş hareket için oldukça kullanışlıdır. Bu durumun bir dezavantajı vardır. Özellikle düşük ışıklarda maalesef kötü performans sergilemektedir.
Yalın bir dille anlatmak gerekirse görüş alanı çekilen videonun ne kadar geniş alanı içine aldığı ile ilgilidir. Derece ile ölçülür ve 180˚, soldan sağa her şeyi kaydedebileceğiniz anlamına gelir. 90 that ise yarısını çekebileceğiniz anlıma gelir. SJ5000, Hero 5 gibi aksiyon kameralarında kişiselleştirme yapabiliyorsunuz.
Geniş: 160˚- 170˚, Orta: 140˚ ve Dar: 90˚’lik açılardan görüş alanı
Daha geniş FOV, görüntünün etrafını bozarak katlar. Buna balıkgözü etkisi denir. Paraşütle atlama, dağ bisikleti veya dalış gibi aksiyon etkinliklerinde bu kullanılır.
Daha dar FOV’a gelince, bozulma çok azdır. Fakat ayrıntı çok sınırlıdır. Bu açı belirli bir şeyi çekmek için kullanılır. Örneğin, Webcam, vlogging ve sosyal medya.
Pozlama değeri fotoğrafın pozitif değerlerinin parlak, negatif değerlerinin kısık olması demektir. Genellikle bu 1/3 oranında değişir. Şayet çekimlerinizi çok parlak veya çok kısık bulursanız bu özelliği kullanabilirsiniz.
Beyaz dengesi görüntünün sıcaklığını, rengini yani tonunu, çekilen gerçek nesnenin en doğal görünümde görmenizi sağlayacak bir yazılım filtresidir. Fotoğrafların çoğu yanlış beyaz dengesi sebebiyle renkleri daha koyu görünür.
Sıcak renk dediğimiz zaman hepinizin aklına kırmızı gelmiştir. Soğuk renk dediğimiz de de elbette ki mavi. Sıcaklık, görüntünün renklerini görmek için kameranın sıcaklık ölçeğinden kırmızımsı görüntüler renkli, mavimsi renkler ise soğuk olarak ayırt edilebilmektedir.
Fark edemiyorsanız ölçek gerçekte tersidir zira beyaz denge sistemi, sıcaklıktaki belirli bir renk eksikliğini bertaraf etmek için renk ekler bu durum Kelvin’in düşmesine sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
Kameranın ayarlarında:
Bu, kameranızın daha iyi bir beyaz dengesi bulmak için kullanılan varsayılan bir ayardır.
Bulutlu ayarı, makinayı daha sıcak hale gelmesini sağlayarak görüntüye kırmızı ekler.
Akkor ayarı genel de iç mekanlarda rengin serinlemesini sağlayarak görüntüye uygun miktarda mavi karışımı yapar.
Floresan ayarı görüntüyü sıcak ama daha az sıcak yapar. Yani beyaz dengesi ve pozlama için kişisel olarak yaptığın şey otomatik veya 0 olarak ayarlamak ve görüntü çok soğuk (mavi), sıcak (kırmızı), parlak veya koyu ise buna göre ayarlayabilirsiniz.
Bildiğimiz gibi, aksiyon kameraları tek bir kullanımla sınırlı değildir. Aynı zamanda başka şeyleri kaydetme olanağı sunar. Bu özellik şayet kamera sabit bir şekilde bir noktayı uzun süre ve sürekli olarak bir şey kaydettiğinde kullanılır. Bu özellik çekilen videoyu önceden belirlenmiş bir zaman diliminde içindeki parçalara kaydetmektir.
Örneğin, zaman döngüsü kaydını 1 dakika olarak ayarlarsam ve süreden daha uzun bir videoyu kaydedersem (1 dakika), kamera ana çekimi bozmadan otomatik olarak yeni bir dosya oluşturur ve kaydeder. Bu nedenle, 4 dakika bir video 2, ilk 3 dakika ve ikinci 1 dakika içinde kesilecektir.
Bu deposu dolmuş kameranın sil baştan depo dolunca tekrar üzerine kayıt yapabilme özelliğini gösterir.
Hızlandırılmış
Hızlandırılmış özelliği popüler olduğu kadar aslında eğlenceli bir özelliktir. Zamanı hızlı hareket ettirmenizi sağlar. Bu videonun hızlı oynatılma şeklidir.
Ağır çekim
Yavaş yani ağır çekimde video oldukça yavaş yürür. Özellikle Youtube’da Slow Mo Guy’ları duyduysanız, muhtemelen ne kadar yavaş bir hareket olduğunu bilmelisiniz.